ΥΠΕΚΑ: Επιβεβαιώνει η ιταλική Edison τη δέσμευση για παρουσία στην ελληνική αγορά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στην συνέντευξη Τύπου, με θέμα την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, κι ο Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στην συνέντευξη Τύπου, με θέμα την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστος Μπαλάσκας, κι ο Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Μπακούρας. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη με στελέχη της ιταλικής εταιρίας Edison

Τη δέσμευση της ιταλικής Edison να συμμετάσχει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του ηλεκτρισμού και στην υλοποίηση νέων υποδομών στον τομέα του φυσικού αερίου, επισήμανε η διοίκηση της εταιρίας σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (05/10) στο Μιλάνο.

Ο κ. Μανιάτης που βρίσκεται στην Ιταλία για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται αύριο, συναντήθηκε με τα στελέχη του ιταλικού ομίλου που έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Elpedison (σύμπραξη με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελλάκτωρ) στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, καθώς πρόσφατα απέκτησε την άδεια για έρευνα στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια και την Petroceltic.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bruno Lescoeur επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εκτός από την παγιωμένη παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η Edison προσβλέπει σε περαιτέρω ευκαιρίες ανάπτυξης, επιβεβαιώσαμε στον κ. υπουργό τη δέσμευσή μας για την έρευνα υδρογονανθράκων, αναγγέλλοντας τη συμμετοχή της Edison στο νέο bid round ερευνών και για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου IGI και IGB που αναπτύσσουμε από κοινού με την ΔΕΠΑ. Οι υποδομές αυτές θα προσφέρουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια σημαντική πρόσβαση στα νέα μεγάλα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύουμε ότι είναι μία στρατηγική ευκαιρία για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και βεβαίως μία ευκαιρία για να καταστεί πιο γρήγορο και πιο ανταγωνιστικό το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε από την πλευρά του: «Είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την πορεία υλοποίησης διαφόρων σημαντικών πρωτοβουλιών και να επιβεβαιώσω την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα επενδυτικά σχέδια που η Edison προωθεί μέσω σταθερών συνεργασιών με μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Ιδιαίτερα, υπογράμμισα στη διοίκηση της Edison την μεγάλη σημασία που η κυβέρνησή μας αποδίδει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της Ελλάδας, της Βαλκανικής χερσονήσου και της ιταλικής αγοράς. Στα πλαίσια αυτά, επανέλαβα στη διοίκηση της Edison την απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ταχεία υλοποίηση του IGB και του IGI. Παράλληλα με την προώθηση της ανάπτυξης του αγωγού EAST-MED, ο IGB αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή για τα Βαλκάνια, ενώ ο IGI Ποσειδών θα διασφαλίσει τη εξαγωγή στην Ιταλία των νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στα πλαίσια της ελεύθερης και πλήρως ανταγωνιστικής ανάπτυξης των νέων οδεύσεων φυσικού αερίου».

Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδεται από την Εdison, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ιταλικής εταιρίας, και στη συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για την υλοποίηση υποδομών στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου IGB και ΙGI που βρίσκονται σε προωθημένο στάδιο υλοποίησης και βεβαίως στη μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό EAST-MED.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network