Υπέρ της περικοπής των συντάξεων ο Τόμσεν αλλά από απόσταση

Υπέρ της περικοπής των συντάξεων ο Τόμσεν αλλά από απόσταση
Ο Πολ Τόμσεν Eurokinissi

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σημείωσε πως η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαία και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη.

Την σταθερή θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων το 2019 επανέλαβε και σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού του τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι το Ταμείο δεν είναι ενεργό στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις προοπτικές των κρατών μελών της ΕΕ στην Κοπενχάγη και σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα τόνισε ότι κατά την γνώμη του Ταμείου Μεταρρυθμίσεις όπως η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαία και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη. Συμπλήρωσε όμως, ότι πλέον το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και υπέδειξε την ΕΕ ως βασικό συνομιλητή της Αθήνας για την περαιτέρω δημοσιονομική της πορεία «Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να σας πως για το δημοσιονομικό χώρο”.

Κατά τα λοιπά το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από την ΕΕ για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας (όπως και τον Οκτώβριο) ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ το 2019 και 2,2% το 2020, έναντι εκτιμήσεων της Κομισιόν για ανάπτυξη έως 2,3% για το 2019 και το 2020 και σε σχέση με το 2,5% που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση για το 2019.

Σχετικά με την δήλωση Τόμσεν από το ελληνικό στρατόπεδο εξηγούν ότι δεν είναι πια απαραίτητο το ΔΝΤ να συναινέσει πλήρως στο μείγμα δημοσιονομικών μέτρων που θα αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση (έπειτα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με τους δανειστές της Ε.Ε.). Αυτό που επιδιώκεται όμως είναι να διασφαλιστεί η… σιγή του Ταμείου. Άλλωστε, θυμίζουν οι ίδιες πηγές, το ίδιο συνέβη και με το ζήτημα των τραπεζών και των αναγκών κεφαλαιοποίησής τους που είχε ανακύψει από πλευράς ΔΝΤ: Απαλείφθηκε οποιαδήποτε αναφορά για το θέμα στην έκθεση που ανακοίνωσε για την Ελλάδα το Ταμείο το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα