Φιάσκο τηλεκπαίδευσης: “Δεν επιλέξαμε τυχαία τη Cisco”, λέει η ΓΓ του Υπ. Παιδείας

Φιάσκο τηλεκπαίδευσης: “Δεν επιλέξαμε τυχαία τη Cisco”, λέει η ΓΓ του Υπ. Παιδείας

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει τη Cisco για την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Στο σκοτάδι παραμένει η σύμβαση της εταιρείας με το ελληνικό δημόσιο.

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει την πλατφόρμα της Cisco για την τηλεκπαίδευση, υπερασπίστηκε σε δηλώσεις της το πρωί της Τρίτης η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα.

«Η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης “έπεσε” σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε περιοχές της Ασίας και της Αμερικής. Δεν ήταν κάτι που μπορούσε να προβλέψει το υπουργείο Παιδείας» τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα. Γκίκα, αναφερόμενη στη χθεσινή κατάρρευση της πλατφόρμας Webex που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

«Δεν επιλέξαμε τη Webex τυχαία: Είναι η πιο εύχρηστη διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί τη γνωρίζουν, είναι μια πολύ αξιόπιστη πλατφόρμα διεθνώς. Έχει ήδη δοκιμαστεί. Προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και είναι εντελώς δωρεάν για το Υπουργείο Παιδείας. Αυτά είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά για να φτάσουμε σε αυτήν την επιλογή. Όλο το καλοκαίρι συζητήσαμε σε πολλαπλές συναντήσεις με όλους τους πάροχους που υπάρχουν στη διεθνή αγορά και επιλέξαμε μια εταιρία που την είχαμε ήδη δοκιμάσει. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε αυτό το πρόβλημα και δεν νομίζω πως κανένας θα το προέβλεπε» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα γιατί συνεχίζονται και σήμερα, δεύτερη ημέρα της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης, τα προβλήματα στην πλατφόρμα, η κα. Γκίκα είπε: «Σήμερα δεν έχω ακόμα εικόνα της κατάστασης, η εικόνα που είχα είναι θετική. Είμαστε επί ποδός, θα το ελέγξουμε, είμαστε σε εγρήγορση και εμείς και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.»

Σε σχόλιο τηλεθεατή ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο δίκτυο της Cisco – το οποίο λειτουργεί κανονικά και μεταδίδει τις τηλεδιασκέψεις – αλλά στο σύστημα του ελληνικού σχολικού δικτύου, η κα. Γκίκα απάντησε: «Το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο του υπουργείου Παιδείας συνεργάζεται με τη Cisco και μαζί έχουν στήσει το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιούμε για την τηλεκπαίδευση. Τα επιμέρους θέματα θα τα δούμε.» «Στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης με αλληλεγγύη και με υπομονή θα τα λύσουμε τα θέματα» συμπλήρωσε.

Αγνοείται η σύμβαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση τη Δευτέρα, έριξε τις ευθύνες για τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση στην Cisco.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, και σύμφωνα με αυτό που στη γλώσσα της αγοράς ονομάζεται Business continuity planning, η Cisco όφειλε να διαθέτει plan b σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο παρουσιαζόταν πρόβλημα στο Plan A. H σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία προφανώς (πρέπει να) έχει προβλέψει τέτοιου είδους συνθήκες και περιστάσεις.

Πλην όμως εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο το News24/7 έχει αναδείξει με σειρά ρεπορτάζ και τα οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Τα ερωτήματα παρμένουν αναπάντητα. Εχει υπογραφεί σύμβαση για τη δωρεάν που έκανε η Cisco με το ελληνικό δημόσιο, όπως ο νόμος ορίζει; Και αν, τι προβλέπει για το Business continuity planning?

Η σύμβαση που “δεσμεύει” το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco έχει ζητηθεί τόσο από τα κόμμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως δεν την έχουν δώσει.

Τη σύμβαση έφτασε να την ζητήσει ακόμα και η ελληνική βουλή! Και πάλι, καμία απάντηση. Ανεξάρτητη αρχή, κοινοβούλιο, κόμματα, κανέναν δεν σεβάστηκε το Υπουργείο. Εξακολουθεί να μην πράττει αυτό που προβλέπει ο νόμος. Να δώσει τη σύμβαση στη δημοσιότητα. Υπάρχει κάτι που φοβούνται, τέλος πάντων, και δεν το κάνουν;

Οσο, λοιπόν, το υπουργείο δεν γνωστοποιεί τη σύμβαση (αν αυτή υφίσταται φυσικά), μπορούμε να υποθέσουμε οτιδήποτε. Ο,τι ας πούμε, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πάρει τα μέτρα του απαιτώντας από την εταιρία να διαθέτει ενεργά και αποτελεσματικά back up σε περίπτωση προβλήματος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα