Αγωγή-“βόμβα” κατά Cisco για την τηλεκπαίδευση: Ζητούν 30.000 ευρώ αποζημίωση

Αγωγή-“βόμβα” κατά Cisco για την τηλεκπαίδευση: Ζητούν 30.000 ευρώ αποζημίωση
Στιγμιότυπο τηλεκπαίδευσης Eurokinissi

Φυσικά πρόσωπα διεκδικούν αποζημίωση 30.000 ευρώ το καθένα για τις διαπιστωμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων από τη Cisco στην τηλεκπαίδευση. Ερχονται αγωγές και κατά του Υπουργείου Παιδείας.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης τις οποίες έχει διαπιστώσει και αναδείξει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (τόσο με τη γνωμοδότησή της 4/2020, όσο και με την απόφασή της 50/2021) ήταν λογικό ότι θα προκαλούσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η τελευταία εξ αυτών, πολύ σημαντική, καταγράφηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή δύο χρόνια και δύο μήνες από την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης τον Μάρτιο του 2020. Κατατέθηκαν, λοιπόν, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ομαδικές αγωγές κατά της εταιρείας Cisco (με την εφαρμογή της οποίας “έτρεξε” η τηλεκπαίδευση) με την οποία το κάθε φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην αγωγή αιτείται αποζημίωση ύψους 30.000 ευρώ.

Η εταιρία, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Αρχής, διαχειρίστηκε παρανόμως προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν είχαν σχέση με την τηλεκπαίδευση και τα οποία διαβιβάστηκαν, επίσης παρανόμως, στις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο, εκτός των παραπάνω, βαρύνεται και με το ότι δεν ενημέρωσε διεξοδικά ούτε τους εκπαιδευτικούς αλλά ούτε τους μαθητές και τους γονείς τους των οποίων τα δεδομένα βρέθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, στις ΗΠΑ.

Οπως, επίσης, έγινε γνωστό τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθούν νέες αγωγές τόσο κατά της Cisco όσο και κατά του Υπουργείου Παιδείας το οποίο εκπόνησε και υπόγραψε τη σχετική συμφωνία για την τηλεκπαίδευση με τον αμερικανικό κολοσσό.

Πρόθεση, δε, όσων έχουν προσφύγει είναι να φτάσουν για την τελική τους δικαίωση ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια!

Οι αγωγές κατατέθηκαν μετά από σχετική πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) αφού στην ΟΛΜΕ δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία επί του ζητήματος (ψήφισαν κατά ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και Παρεμβάσεις)

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει

Οπως είναι γνωστό η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 με την γνωμοδότηση 4/2020 ανέδειξε παραβιάσεις του ΥΠΑΙΘ σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα κατά τη διεξαγωγή της τηλεκπαίδευσης και το καλούσε να συμμορφωθεί εντός 3 μηνών.

Το Νοέμβριο του 2021 με την απόφαση 50/2021 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανέδειξε 4 σοβαρές ελλείψεις στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων σε σχέση με τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η Αρχή κάλεσε το ΥΠΑΙΘ να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του Κανονισμού ως προς τέσσερα σημεία, με συγκεκριμένο τρόπο και εντός προθεσμίας δύο μηνών για τα τρία σημεία και τεσσάρων μηνών για το τέταρτο.

Οι ΣΥΝΕΚ και το Σεπτέμβρη του 2020 και το Νοέμβρη του 2021, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της ΑΠΔΠΧ, προτείναμε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ να προσφύγουμε δικαστικά τόσο κατά του ΥΠΑΙΘ όσο και κατά της CISCO, υπερασπιζόμενοι τα νόμιμα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, παρά την πρότασή μας τόσο στο ΔΣ της ΟΛΜΕ όσο και στην ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ και ενώ επανειλημμένα η ομοσπονδία είχε, ορθώς, αναδείξει με ανακοινώσεις της τις παραβιάσεις σχετικά με τα προσωπικά μας δεδομένα, δεν πάρθηκαν ποτέ οριστικές αποφάσεις ώστε να καταθέσουμε αγωγές και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τους/τις συναδέλφους. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας, η συνέχιση της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών για τρία σχολικά έτη.

Κατόπιν τούτων, αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη, προκειμένου να αποτρέψουμε τη συνέχιση των παραβιάσεων αυτών και το επόμενο σχολικό έτος.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου κατατέθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ομαδικές αγωγές κατά της εταιρείας CISCO, διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 30.000€ έκαστος/η. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν νέες αγωγές τόσο κατά της CISCO όσο και σχετικές νομικές ενέργειες κατά του ΥΠΑΙΘ.

Καλούμε όσες και όσους συναδέλφους επιθυμούν να προσφύγουν να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ για να συμπεριληφθούν στις αγωγές.

Στις ανωτέρω νομικές ενέργειες πέραν των εκπαιδευτικών μπορούν να συμμετέχουν και οι γονείς των μαθητών/τριών για την αντίστοιχη παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα