Εθνικό σχέδιο κατά του bullying: Οι αποβολές, οι απουσίες και οι πολιτικές αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 9'
Σχολικός εκφοβισμός
Σχολικός εκφοβισμός Istock

Επαναφορά παλαιότερων μέτρων που είχαν καταργηθεί – μεταξύ των οποίων η πενθήμερη αποβολή – ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Την εθνική στρατηγική και καμπάνια για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, καθώς και την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους να καταγγέλλουν περιστατικά, τα οποία τους απασχολούν, παρουσίασε την Τρίτη (09/04) ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε ειδική εκδήλωση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού στο3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού, φορέων και μαθητών. 

Οι εν λόγω παρεμβάσεις – που περιλαμβάνουν αυστηροποίηση των ποινών στα σχολεία και επαναφορά παλαιότερων μέτρων που είχαν καταργηθεί – προβλέπουν την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού σε δύο επίπεδα: Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Επανέρχεται η 5ημερη αποβολή – Τι αλλάζει με τις απουσίες

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των συνεπειών για τον σχολικό εκφοβισμός με τη εφαρμογή των εξής μέτρων:

  • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
  • Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Νέοι σχολικοί κανονισμοί

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και μάλιστα θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών.

  • Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών: Βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί πολύ. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool
  • Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο
  • Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της 5ημερης αποβολής. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος
  • Αν κάποιος κάνει φθορά, ηθελημένο βανδαλισμό. Το κόστος της θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.

Μητσοτάκης: “Η βία δεν είναι μαγκιά”

Κατά την παρέμβασή του για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή, αναφέροντας χαρακτηριστικά «η βία δεν είναι μαγκιά».

«Τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε υπήρχαν και στη δική μας εποχή. Τότε ήταν περίπου αποδεκτά και δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που μπορεί να αφήσει σε ένα παιδί» τόνισε.

Η ποιοτική διαφορά σήμερα έγκειται στο γεγονός πως «το φαινόμενο είναι σε έξαρση και παρατηρείται η έντασή τους» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας INTIME

Μιλώντας για την νέα πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των συμβάντων που θα καταγγελθούν».

Θέλησε να προτρέψει τόσο τους μαθητές, όσο και τους γονείς του όταν βλέπουν ένα περιστατικό «να μπαίνουν σε αυτή την πλατφόρμα και άλλα παιδιά, για να νιώθει ο θύτης ότι δεν είναι αποδεκτή η συμπεριφορά του».

Από πλευράς του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε σχετικές δηλώσεις του στο Mega για τη λειτουργία της πλατφόρμας κατά του bullyinεπεσήμανε ότι: «Είναι μία κεντρική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, που στην πραγματικότητα κάνει δύο πράγματα πολύ σημαντικά: Το ένα είναι μία πάρα πολύ ‘επιθετική’ ευαισθητοποίηση, μία ευαισθητοποίηση προς τα παιδιά, προς τους γονείς, προς τους καθηγητές, να μην φοβούνται, να μιλήσουν, να καταγγέλλουν τα περιστατικά (..) Το δεύτερο που κάνει είναι να ομαδοποιεί πολιτικές, να κεντρικοποιεί μία διαδικασία.

Η καμπάνια αυτή είναι μία πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, έχει μέσα ένα σύστημα κεντρικών καταγγελιών, δηλαδή ουσιαστικά μπορεί να υπάρχουν καλά σχολεία, τα οποία να υποδέχονται αυτές τις καταγγελίες, αλλά μπορεί να υπάρχουν και σχολεία, που αυτές οι καταγγελίες ενδεχομένως μέχρι και να θάβονται. Αυτό πια δεν θα συμβαίνει, θα υπάρχει μία κεντρική παρακολούθηση και ενημέρωση των γονέων για την πορεία της καταγγελίας, εκπαίδευση του διπλάσιου αριθμού ψυχολόγων, που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα σχολεία, εκπαίδευση ειδικών κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, μία σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που ξεκινούν άμεσα, με στόχο τον Σεπτέμβριο να έχει φτάσει σε ένα σημείο, που όλο αυτό να έχει μπει σε μία διαδικασία αυτοματοποίησης»

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εθνική στρατηγική κατά του bullying και της έξαρσης της βίας στα σχολεία, ιδιαίτερα για τις ανακοινώσεις της επαναφοράς της πενθήμερης αποβολής, την οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας του μαθητή που έχει προκαλέσει υλικές ζημιές και το αυστηρότερο πλαίσιο για τα κινητά τηλέφωνα και τις απουσίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με “αυταρχική αγωγή” επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ενδοσχολική βία. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως «με αποβολές, ποινολόγιο, πλατφόρμες κι επικοινωνιακά μέτρα απαντά ο Κ. Μητσοτάκης στο κοινωνικό κι ευαίσθητο ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, που εντείνεται συνεχώς. Δυστυχώς η “Αριστεία” και η αδιαφορία τους θολώνει την πραγματική εικόνα, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα. Προκρίνει την αυστηροποίηση των ποινών ως λύση με μία τιμωρητική διάθεση, αγνοώντας τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος», σημειώνει, κάνοντας λόγο για «περισσότερες και μεγαλύτερες ποινές για μαθητές και μαθήτριες, ευθύνες στους γονείς και εκπαιδευτικούς, και αλλαγή, ουσιαστικά των σχολικών κανονισμών».

«Συνεχίζει την απαξίωση του παιδαγωγικού και διδακτικού ρόλου του σχολείου, καθιστά τους εκπαιδευτικούς σε ρόλο αστυφύλακα και τους γονείς απολογούμενους κι αβοήθητους. Κλείνει τα μάτια στις κοινωνικές, εργασιακές και οικονομικές πιέσεις που δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στις οικογένειες, ενώ αδιαφορεί για την ενίσχυση ενός σύγχρονου σχολείου, ασφαλούς, ελεύθερου και δημιουργικού, στελεχωμένο με επαγγελματίες όλων των απαραίτητων κλάδων. Απέναντι σε όποια μορφή έκφρασης βίας, αλλά και στις αιτίες που την δημιουργούν, απαντάμε με γνώση, αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων κι εργαλείων για τη στήριξη μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών» ενώ η ανακοίνωση εμπεριέχει τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Τα μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της παραβατικότητας των ανηλίκων σχολίασε μεταξύ άλλων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Μιχάλης Κατρίνης λέγοντας πως «πρόκειται για ένα θέμα που αφορά κάθε ελληνικό σπίτι και κάθε οικογένεια. Είναι “ένα πεδίον δόξης λαμπρόν” για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων και διάλογος για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για την προστασία των παιδιών από τα φαινόμενα βίας, τα οποία επεκτείνονται και γίνονται αποδεκτά ως στοιχείο της καθημερινότητας.

Όταν ένα χρόνο πριν, ήρθε στη Βουλή νομοσχέδιο που έλεγε ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας και πλατφόρμα καταγγελιών για την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων βίας, το ΠΑΣΟΚ το υπερψήφισε και τόνισε την αναγκαιότητα να δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Δεν φταίει, όμως, το ΠΑΣΟΚ για την ανακολουθία λεχθέντων και πραχθέντων της Κυβέρνησης, όταν ένα χρόνο μετά, αυτή η πλατφόρμα είναι ανενεργή, με τους γονείς να αναγκάζονται να κάνουν περιπολίες για να μην βρεθούν τα παιδιά τους σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Και πρόσθεσε πως «η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα. Θα πρέπει να στελεχώσει τα σχολεία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να γίνεται η πρώιμη διάγνωση τέτοιων φαινομένων ενώ θα πρέπει να λειτουργήσουν και σχολές γονέων, ώστε να μην εκδηλώνονται ανάλογες συμπεριφορές εκτός σχολείου” πρόσθεσε, τονίζοντας πως, “Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και το περιοριστικό μέτρο εντός σχολείου που θα δίνει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά, τα οποία σήμερα εκδηλώνονται και νομιμοποιούνται δια της αδράνειας».

Μια σειρά από παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας, θέτει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το εθνικό σχέδιο κατά του bullying που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για κινήσεις της κυβέρνησης μόνο για το “θεαθήναι”, ενώ μιλά για επιδίωξη “να περάσουν και αντιδραστικά μέτρα με αφορμή ένα υπαρκτό και οξυμένο πρόβλημα”.

Στον απόηχο των εν λόγω αντιδράσεων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με το αν υπάρχει διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισε πως «σε όλα τα ζητήματα επικοινωνούμε, σε όλα τα ζητήματα έχει υπάρξει διάλογος. Άλλωστε έχει υπάρξει και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο πάνω σε αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2023 – που αφορά την πλατφόρμα αυτό, αμιγώς.

Από εκεί και πέρα αυτά είναι ζητήματα τα οποία έρχονται και τα εισηγούνται οι ειδικοί. Εμείς λοιπόν υιοθετούμε τις προτάσεις και τις απόψεις των ειδικών. Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά τα παιδιά μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα