Γαβρόγλου για το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια: Είναι εγκώμιο διαπλοκής

Ο Κώστας Γαβρόγλου
Ο Κώστας Γαβρόγλου EUROKINISSI

Το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκει κάθετα αντίθετα τον Κώστα Γαβρόγλου. Η σχετική δήλωση του πρώην Υπουργού.

Την κάθετη αντίθεσή του στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσίασε την Παρασκευή η Νίκη Κεραμέως εξέφρασε με δήλωσή του ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας και καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης τόνισε τα ακόλουθα: "Μετά από παρελκυστική τακτική κατά την οποία η εκλεκτή του Πρωθυπουργού δημιουργεί εδώ και εβδομάδες σύγχυση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα με αντιφατικές διαρροές, ανακοινώθηκε σήμερα, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.

Για τη διοίκηση του πανεπιστημίου δημιουργείται ένα πανίσχυρο όργανο (από 6 μέλη-καθηγητές του πανεπιστημίου και 5 από “επίλεκτους” εκτός πανεπιστημίου) το οποίο επιλέγει τον Πρύτανη από τα 6 εσωτερικά μέλη. Αν σήμερα, πχ., ένα Πρύτανης εκλέγεται από 500-3.500 καθηγητές ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι ένα πανεπιστήμιο, οι μελλοντικοί πρυτάνεις θα εκλέγονται από τα 11 μέλη, εκ των οποίων οι 5 δεν θα είναι καν μέλη του πανεπιστημίου.

Επιπλέον, ο υποψήφιος Πρύτανης καλείται να δηλώσει ποιοι θα είναι οι αντιπρυτάνεις του. Οι διαπλοκές και οι πελατειακές σχέσεις που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν ακόμη και τις επιδιώξεις όσων συνέταξαν το νομοσχέδιο. Συνεννοήσεις εν κρυπτώ και γραμμάτια προς μελλοντική εξαργύρωση θα γίνουν η νέα κανονικότητα.

Το νομοσχέδιο αυτό ακυρώνει με το πιο απροκάλυπτο τρόπο μία μακρόχρονη πορεία εκδημοκρατισμού του ελληνικού πανεπιστημίου που ξεκίνησε με την πτώση της χούντας. Ο κατήφορος συμπληρώνεται με την δήλωση της Υπουργού ότι καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις. Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά την ήττα της ΔΑΠ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές. Τυχαίο;

Ας ξαναθυμήσουμε στην Υπουργό κάτι που εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να συμμερίζεται: Η δημοκρατία, παρά τα πολλά προβλήματά της, παραμένει ο καταλληλότερος τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας μιας κοινωνίας. Η ίδρυση των Συμβουλίων, η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και η πανεπιστημιακή αστυνομία δείχνουν ότι όχι μόνον η Υπουργός διαφωνεί με αυτήν την αρχή, αλλά και ότι εργάζεται με ζήλο για την υπονόμευσή της.

Το νομοσχέδιο αυτό κλείνει μία περίοδο εντυπωσιακής ανάπτυξης και δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που τον ζούμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, θα τον δούμε τώρα και στα πανεπιστήμια: πανεπιστημιακή αστυνομία χέρι-χέρι με το νέο μοντέλο διοίκησης, θα αποτελέσει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση επικαλούνταν ορισμένες προβοκατόρικες πράξεις ώστε να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Τώρα η αστυνομία θα είναι έτοιμη να παρέμβει και εναντίον όσων θα ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να μην νομιμοποιηθεί το απαράδεκτο αυτό σχήμα διοίκησης".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πανεπιστήμια, Νίκη Κεραμέως
SHARE:

24Media Network