“Όχι” στην επιστράτευση λέει η κυβέρνηση. Αμετακίνητοι οι διοικητικοί – Νέα απεργία μέχρι τη Δευτέρα στο ΕΚΠΑ

“Όχι” στην επιστράτευση λέει η κυβέρνηση. Αμετακίνητοι οι διοικητικοί – Νέα απεργία μέχρι τη Δευτέρα στο ΕΚΠΑ
Ομιλία του Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη στην εκδήλωση με θέμα «Η διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: κυβερνητικές πολιτικές, στόχοι και μέσα επιβολής τους» στην Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ανακοίνωση του πρύτανη του ΕΚΠΑ. "Δεχόμεθα επίθεση", είπε μεταξύ άλλων. Την Παρασκευή νέα συνάντηση των διοικητικών του ΕΜΠ. Σε νέα απεργία προχωρά το ΕΚΠΑ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Αρβανιτόπουλου

Νέα απεργία μέχρι και τη Δευτέρα αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «τo Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

Προς εκτόνωση βαίνει η κρίση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξουν από Δευτέρα όλες οι σχολές. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ συνεδριάζουν την Παρασκευή.

Στο Μέγαρο Μάξιμου μετέβη ο υπουργός Παιδείας Κωνστανίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια.

Προκαταρκτική για τις λίστες διαθεσιμότητας

Παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος πως στην τελευταία γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών κάποιοι υπάλληλοι κατήγγειλαν ότι συνάδελφοι τους εντάχθηκαν παράτυπα στις λίστες διαθεσιμότητας.

Aπό την πλευρά τους, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» προσθέτουν οι πρυτάνεις.

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας. Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγει το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης Χαροκοπείου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα