Πρεμιέρα πανελληνίων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Στιγμιότυπα απο την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων στην Λάρισα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010. (EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)
Στιγμιότυπα απο την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων στην Λάρισα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010. (EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) EUROKINISSI

Άρχισαν οι πανελλήνιες εξετάσεις και για τους υποψηφίους των ημερησίων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων της χώρας

Άρχισαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις και για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α'), οι οποίοι διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

"Οι Αρετές του Λόγου" είναι το θέμα που δόθηκε στις εξετάσεις για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στους μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α’) και για τις εξετάσεις Μαθημάτων Ειδικότητας Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β’).

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το έργο "Οι δρόμοι της ζωής" του Ε.Π.Παπανούτσου.

Από τους υποψήφιους ζητήθηκε να γράψουν μία περίληψη του κειμένου 60-80 λέξεων, να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο απόσπασμα του κειμένου, να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις σχετικές με το κείμενο (συνώνυμα, αντώνυμα, να δώσουν πλαγιότιτλο), καθώς και να γράψουν ένα άρθρο 400-500 λέξεων που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου τους, για τον ξεχωριστό τρόπο γλωσσικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι νέοι.

Τη Δευτέρα οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξετάστηκαν επίσης στη Νεοελληνική Γλώσσα.

Το θέμα που επελέγη ήταν ένα απόσπασμα από το έργο της Ελένης Γλύκατζη -Αρβελέρ "Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις", με τους εξεταζόμενους να καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις για το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες.

Σημειώνεται ότι τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως στην πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων. Σε όσα εξεταστικά κέντρα υπήρξε καθυστέρηση, αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους.

Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Την Τετάρτη, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα εξεταστούν σε Βιολογία, Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής, Γενικής Παιδείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πανελλήνιες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Με κείμενο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ η "πρεμιέρα" των πανελληνίων

Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

SHARE:

24Media Network