Πώς το δέρμα μανιταριών θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη

Πώς το δέρμα μανιταριών θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη
Δέρμα από μανιτάρια shutterstock

Το δέρμα από μανιτάρια είναι η νέα οικολογική επιλογή, που κατακτά σιγά σιγά τον χώρο της μόδας και βοηθά στη διάσωση του πλανήτη.

Η vegan νοοτροπία αναπτύσσεται όλο και περισσότερο τελευταία και δεν περιορίζεται πλεόν μόνο στον διατροφικό τομέα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής. Η μόδα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα βασικότερα πεδία όπου οι vegan επιλογές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Οι επιστήμονες που δημιούργησαν το νέο “must-have” της μόδας, την τσάντα από δέρμα μανιταριού, θεωρούν πως το μυκήλιο (fine mycelium), ένα υλικό που αναπτύσσεται από μύκητες και μπορεί να κατασκευαστεί, ώστε να μοιάζει με δέρμα μοσχαριού ή προβάτου, θα μπορούσε να βοηθήσει, για να σωθεί ο πλανήτης.

“Το δέρμα από μανιτάρια θα μπορούσε να αποκαλύψει ένα νέο μέλλον που θα ξεκινά από το υλικό και όχι από το αντικείμενο”, δήλωσε στον Guardian ο Dr Matt Scullin, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοϋλικών MycoWorks.

Η συγκεκριμένη εταιρεία εξειδικεύεται στην δημιουργία δέρματος που προέρχεται από τα μανιτάρια, ενώ πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στην υψηλή μόδα με την αποκλειστική συνεργασία με την Hermès και την τσάντα από δέρμα μανιταριού.

«Μπορεί να δώσει την ίδια συναισθηματική απόκριση με ένα δέρμα ζώων. Έχει αυτή την αίσθηση της σπανιότητας», λέει ο Scullin. Σύμφωνα με τον Scullin, το δέρμα μανιταριών μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ανάλογα με τις επιθυμίες των σχεδιαστών.

Με τα δερμάτινα είδη να αντιπροσωπεύουν το 15% της αγοράς πολυτελείας το 2019, σύμφωνα με την έκθεση Statista Consumer Market Outlook Luxury Leather Goods , οι πιο οικολογικές εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτύπωμα της μόδας.

Τα μανιτάρια μπορεί να μην έχουν λαμπερή εικόνα, αλλά το δέρμα με βάση τους μύκητες έχει γίνει ένα αποκλειστικό υλικό, που προτιμάται από τα στούντιο υψηλής μόδας. Ωστόσο, για να υπάρξει ένας ουσιαστικός αντίκτυπος στο περιβάλλον, το υλικό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε χαμηλότερη τιμή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα