12 ναυτικά μίλια: Ο Χρυσοχοΐδης βλέπει “εθνικισμό ΣΥΡΙΖΑ”, ο Δένδιας αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας

12 ναυτικά μίλια: Ο Χρυσοχοΐδης βλέπει “εθνικισμό ΣΥΡΙΖΑ”, ο Δένδιας αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Eurokinissi

Την ώρα που ο ΥΠΡΟΠΟ κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ για εθνικισμό με τα 12 ναυτικά μίλια, ο ΥΠΕΞ δήλωνε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων παραμένει δικαίωμα της Ελλάδας.

Τα 12 ναυτικά μίλια εξακολουθούν να… ταλαιπωρούν την κυβέρνηση ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τις προκλήσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ του ρεαλισμού σε μία κρίσιμη στιγμή και της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η επιλογή του υπουργού Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί εαυτόν για την εξαφάνιση του καταδικασμένου μέλους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, για εθνικισμό με τα 12 ναυτικά μίλια, έφερε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Και αυτό διότι ναι μεν η κυβέρνηση έχει καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση για παιχνίδια εντυπώσεων με τις δηλώσεις για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας εδώ και τώρα, δεδομένου ότι το θέμα αποτελεί casus belli για την Τουρκία, η οποία αναζητεί αφορμή για να επιρρίψει την ευθύνη μίας σύγκρουσης στην Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χώρα δεν απεμπολεί το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για κόκκινη γραμμή στα έξι ναυτικά μίλια είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τη γραμμή πως «Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια» υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του στην «Real news» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επιλέγοντας μάλιστα ένα “κλικ” πιο αυστηρούς τόνους.

Αναλυτικότερα ο Νίκος Δένδιας σημειώνει: «Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. ‘Εχουμε καταστήσει απολύτως σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης, ανά πάσα στιγμή, των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Εθιμικού Δικαίου και άρα δεσμεύει το σύνολο των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Δένδιας για τα 12 μίλια: Όλοι στηρίζουμε τις πάγιες εθνικές θέσεις

Δεν ήρθα εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω τις πάγιες εθνικές θέσεις, που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή, απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούση, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να πάρει θέση για τις πρόσφατες αναφορές των κκ Γεραπετρίτη και Χρυσοχοΐδη.

“Επειδή όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, επειδή αντιλαμβάνονται πλήρως, και την κρισιμότητα, ακόμα και ενός “κόμματος” (σ.σ. σημείο στίξης) επί της τοποθέτησής μου, να μη με προκαλούν επί αυτού..” τόνισε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version