Το Μαξίμου αισιοδοξεί, ο Σόιμπλε επιμένει

Το Μαξίμου αισιοδοξεί, ο Σόιμπλε επιμένει

Στις 21 Νοεμβρίου αναχωρούν οι δανειστές από την Αθήνα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν επιδοθεί για άλλη μια φορά σε "αγώνα δρόμου" προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Προβληματισμός για τη στάση του Σόιμπλε

Στην βασική γραμμή πως η απόφαση της 24ης Μαΐου του Eurogroup αναφέρει ότι ταυτόχρονα με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα παραμένει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους έχοντας κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Το στίγμα έδωσε στη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός στη Βουλή τονίζοντας πως "η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι ένα ορόσημο".

ADVERTISING

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγκλωβιστεί στη αυστηρή ρητορική του για το χρέος από τη στιγμή που ο ίδιος επιμένει για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όταν τα στελέχη του Ταμείου μιλούν για την αναγκαιότητα μειώσεων των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος για νέα μέτρα.

Από το Βερολίνο, πάντως κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνέντευξης τύπου των Μπάρακ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ζήτημα του χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επιμένει στην σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει. Την άκαμπτη στάση του, που σαφώς προβληματίζει την ελληνική πλευρά,  «πρόλαβε να επαναδιατυπώσει» πριν καν ο Αμερικανός πρόεδρος προσγειωθεί στο Βερολίνο.

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές

Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι εάν δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν την μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της χώρας μας από την κρίση έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Wall Street Journal», ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του μνημονίου θα στείλει αρνητικό σήμα στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τη θεωρία που θέλει τον κ. Σόιμπλε να αναβάλει τη συζήτηση για το χρέος διότι φοβάται πολιτικές επιπτώσεις πριν τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης επικεντρώνονται σε 3 σημεία:

- Εργασιακά: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι συνεχείς με τον ΔΝΤ να επιμένει στη μείωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

- Εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης: Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο. Όλα δείχνουν πως πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών από προνοιακά επιδόματα ώστε να συμπληρωθεί το ποσό για τα αντισταθμιστικά μέτρα.

- Δημοσιονομικό: Ευελπιστεί η ελληνική πλευρά να υπάρχει συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος

Με βάση την εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρείται εφικτό μέχρι τις 28 Νοεμβρίου να έχει επιτευχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς την ίδια μέρα θα συνεδριάζει το Euro Working Group.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος
SHARE:

24Media Network