Ακρίβεια: Στην ΕΕ ελπίζει η κυβέρνηση, καθώς δέχεται κριτική για “ψίχουλα” 

Ακρίβεια: Στην ΕΕ ελπίζει η κυβέρνηση, καθώς δέχεται κριτική για “ψίχουλα” 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύνοδο της ΕΕ 2021 John Thys/ap

Ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη της νέας “συμμαχίας του νότου”, με στόχο τη λήψη πρωτοβουλιών για την ακρίβεια. Αντιδράσεις στο εσωτερικό καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κρίνονται ανεπαρκή.

Αντιμέτωπη με κριτική για “ψίχουλα” βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας και ιδιαίτερα κατά των ανατιμήσεων σε βενζίνη και λοιπά καύσιμα κίνησης. Για αυτό και ποντάρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνάντηση της νέας “συμμαχίας του νότου” για το ενεργειακό.

Τη “συνάντηση της Ρώμης” έχει συγκαλέσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι και θα συμμετέχουν επίσης ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία συμφωνούν ότι πρέπει να τεθεί από την ΕΕ ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και ότι πρέπει να διαχωριστεί από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι χώρες του νότου συντάσσονται βεβαίως και με τη Γαλλία όσον αφορά στο ευρωομόλογο, το οποίο όμως συναντά σθεναρή αντίδραση από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Έτσι η “μάχη” στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου επικεντρώνεται καταρχάς στα μέτρα συγκράτησης των τιμών, ενώ σε δεύτερο επίπεδο οι νότιοι διεκδικούν αν μη τι άλλο μία δημοσιονομική χαλαρότητα ώστε να μπορέσουν τα κράτη- μέλη να στηρίξουν περαιτέρω καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής λοιπόν η κυβέρνηση θα δει ποια είναι τα περιθώρια για τις επόμενες κινήσεις της, καθώς και η ίδια αναγνωρίζει πως η επιδότηση στα καύσιμα κίνησης αποτελεί το ελάχιστο βοήθημα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία. Ενώ την ίδια στιγμή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αποτελούν ένα δυσβάσταχτο κόστος για τα νοικοκυριά, παρά την έκπτωση που θα συνεχιστεί.

Μέτρα και… εκλογές

Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την κριτική γιατί δε μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων, αλλά και γιατί εφόσον όπως υποστηρίζει το ταμείο είναι γεμάτο δεν δίνει κάτι παραπάνω για να αντέξουν τα νοικοκυριά το κύμα ακρίβειας.

Σε αυτό η απάντηση είναι ότι το οικονομικό επιτελείο φοβάται για το μέλλον και για πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της χώρας. Ενώ πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι -ανάλογα και με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής- η κυβέρνηση κρατάει “κάβα” για την περίπτωση πρόωρων εκλογώ.

Από το κυβερνητικό περιβάλλον “καίνε” βεβαίως το σενάριο του Μαϊου, επιμένοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023. Όμως ο Μάιος δεν έχει στην πραγματικότητα απορριφθεί οριστικά, ενώ φουντώνουν και σενάρια για εκλογές το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση, καλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν θα ψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων και εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί, θα κατηγορηθεί ότι δεν θέλει οι πολίτες να λάβουν έστω και αυτή τη στήριξη καθώς και ότι καταψηφίζει οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης της κοινωνίας και ιδίως των πλέον ευάλωτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν “θα ψηφίσει τα μέτρα 1,2 δισ ευρώ, με τα οποία η συνολική στήριξη προσεγγίζει τα 4 δισ ευρώ και τα οποία απευθύνονται σε 3,2 εκατομμύρια συμπολίτες μας”. Και σχολίασε ότι: “Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι και θυμούνται τις συνέπειες ενδεχόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα