“Ακρίβειας” και “Λίστας Πέτσα” γωνία

“Ακρίβειας” και “Λίστας Πέτσα” γωνία
Σε όλα τα μέτωπα και ιδίως αυτό της ακρίβειας αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την Λίστα Πέτσα Eurokinissi

Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα εφ όλης της ύλης αναμένεται σήμερα στην Βουλή, όπου θα συζητηθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης από την καμπάνια για τον Covid 19

Πεδίο σημαντικής πολιτικής παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή συζήτηση στην Βουλή του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα», σε μια περίοδο μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση οξύνει την κριτική της για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν την συγκυρία χαρακτηριστική για το είδος της διακυβέρνησης που ασκεί η Ν.Δ αφού θα συζητηθεί ένα ζήτημα διασπάθισης δημόσιου χρήματος την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικαλείται το …δημοσιονομικό κόστος προκειμένου να μην πάρει μέτρα προστασίας των νοικοκυριών.

Στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή, αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί τόσο στην υπόθεση της «Λίστας Πέτσα» και της χρηματοδότησης «ημέτερων» Μέσων Ενημέρωσης μέσω της καμπάνιας για τον Covid 19 αλλά και σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα. Με βασικότερα αυτά της πανδημίας και της ακρίβειας.

Εκνομη διαδικασία κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος

Θυμίζουμε ότι το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει ψηφιστεί αποκλειστικά από τους βουλευτές της Ν.Δ και δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη στην κυβέρνηση για την διαχείριση των συγκεκριμένων κονδυλίων. Θέση με την οποία έχουν διαφωνήσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, απομονώνοντας ουσιαστικά την κυβερνητική πλευρά.

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή, Γιάννης Ραγκούσης με την καμπάνια του 2020 «κατασπαταλήθηκαν χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς κανόνες σαν να ήταν χρήματα που ανήκουν προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη ή στους υπουργούς του» τονίζοντας ότι «επρόκειτο για μια έκνομη στο σύνολό της διαδικασία». Είχα κάνει λόγο για «ένα παρασύστημα εγκατεστημένο ουσιαστικά μέσα στην Προεδρία της Κυβέρνησης και όχι μόνο στο προσωπικό γραφείο του Στέλιου Πέτσα, που διεκπεραίωσε κατά τρόπο όχι απλώς ανορθόδοξο, αλλά εντελώς αμαρτωλό τη διαδικασία υιοθέτησης των ΜΜΕ που τελικά πήραν μέρος στην καμπάνια».

Στρίμωχνει την κυβέρνηση για την ακρίβεια

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο θεωρεί ζήτημα πρώτης γραμμής το θέμα της ακρίβειας. «Στριμώχνει» την κυβέρνηση επιμένοντας την άμεση υιοθέτηση της θέσης για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας. Μάλιστα για τον λόγο αυτό επανακατέθεσε χθες τροπολογία που έχει ήδη καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μάλιστα επικαλέστηκε την θετική άποψη που έχει εκφράσει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τέτοιου είδους μέτρα, επισημαίνοντας ότι αυτό καταγράφεται «την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς» τονίζοντας πως «στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη».

Μόνο όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά δεν υπάρχει δημοσινομικός χώρος, σημείωσε σκωπτικά η Έφη Αχτσιόλγου στην Βουλή Eurokinissi

Η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας χθες στην Βουλή απάντησε στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που επικαλέστηκε τις μικρές δυνατότητες του προϋπολογισμού προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις έμμεσων φόρων. Σημείωσε ότι «πράγματι, ο δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος. Δεν γίνεται, όμως, ο δημοσιονομικός χώρος να είναι υπαρκτός όταν πρόκειται να μειώσεις τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και να είναι ανύπαρκτος όταν πρόκειται να μειώσουν τον φόρο στη βενζίνη. Δεν γίνεται να είναι υπαρκτός όταν πρόκειται να μειώσεις τη φορολογία στις επιχειρήσεις, στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, αλλά να είναι ανύπαρκτος όταν πρόκειται να μειώσεις τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης». Μάλιστα η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ειδικά στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς επισημαίνοντας πως η ακρίβεια «στην Ελλάδα εμφανίζει ειδικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ενέργειας, για την οποία είναι υπεύθυνη η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Δεν ασκήθηκαν οι έλεγχοι που έπρεπε».

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ιδιότητα μιας «χαρακτηριστικής κουφότητας» και δεν αντιλαμβάνεται την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα νοικοκυριά. Σημείωσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται «όταν βγαίνουν και μειώνουν φορολογικές επιβαρύνσεις, που αφορούν πλούσιους και πολύ πλούσιους, λεφτά υπάρχουν». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει σε αυτή τη συγκυρία να παίξει τον ρόλο του θεατή απέναντι σε αυτές τις τρομακτικές εξελίξεις που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να οδηγήσουν επαγγελματίες, παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους στη χρεοκοπία. Στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι στα ισχυρά συμφέροντα και στα καρτέλ που τη στηρίζουν, επιτρέποντας την αισχροκέρδεια».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα