ΣΥΡΙΖΑ: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ειδικών φόρων, έλεγχος αγοράς για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ειδικών φόρων, έλεγχος αγοράς για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τη συνολική της πρόταση αντιπαραβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη τροπολογία για μείωση φόρων σε καύσιμα και πετρέλαιο

Με τη ανάδειξη της συνολικής πολιτικής του πρότασης για αύξηση του κατώτερου μισθού, έλεγχο της αγοράς και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην άρνηση της κυβέρνησης – όπως επισημαίνει- να πάρει μέτρα αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Αυτά ενώ σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε εκ νέου την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για να μειωθούν οι ειδικοί φόροι σε καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λ.π. Επικαλέστηκε μάλιστα το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αμφίβολο αν θα «περάσουν» στις τελικές τιμές που βλέπει ο καταναλωτής. Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το ερώτημα: «Πως είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πάντως κατέθεσε για 2η φορά την τροπολογία για την μείωση των ειδικών φόρων, καθιστώντας σαφές ότι θα συνεχίσει την πολιτική και θεσμική πίεση προς της κυβέρνησης. Αναδεικνύοντας ότι είναι οι πολιτικές αντιλήψεις και εμμονές της αυτές που δεν τις επιτρέπουν να λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας. Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

«Η πολιτική αλλαγή είναι πια η μόνη λύση» επισήμανε χαρακτηριστικά η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωση της με αφορμή την επανακατάθεση της τροπολογίας. Σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των πολιτών». Αντίθετα προχωρά σε μειώσεις των επιδοτήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες από το γενικευμένο κύμα ακρίβειας».

Στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των ειδικών φόρων επισημαίνεται ότι «οι μειωμένοι συντελεστές κινούνται στα κατώτατα όρια των συντελεστών ΕΦΚ της Ε.Ε. και επιφέρουν την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών. Απώτερος στόχος είναι η αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ».

Στα δύο βασικά άρθρα της τροπολογίας προβλέπεται «μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ιζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε. Η μείωση αφορά σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως το φυσικό αέριο, η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και ισχύει για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και την 31ηΔεκεμβρίου 2022». Επίσης η «μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης, κατά την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022».

Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται στην συνολική πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει το πρόβλημα της ακρίβειας, προβάλλοντας παράλληλα την συνολική της αντιπρόταση. Αυτή στηρίζεται στην θεμελιακή θέση για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ και την παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να πάψει η ασυδοσία των «καρτέλ» και των εναρμονισμένων πρακτικών που κρατούν τις τιμές ψηλά. Εκτός από αυτά τα μόνιμα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει και τις προαναφερθείσες μειώσεις των ειδικών φόρων.

Θυμίζουμε ότι στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αυγή, επισήμανε ότι «με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα