Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του NEWS 24/7: Τρεις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του NEWS 24/7: Τρεις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ Eurokinissi

Τους τρεις άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7.

Για στεγαστική κρίση η οποία απασχολεί 4 εκατομμύρια πολίτες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7,  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην 86η ΔΕΘ, ενώ εξέθεσε τις τρεις παρεμβάσεις στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, προς την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δέχτηκε από τον Γεράσιμο Λιβιτσάνο την εξής ερώτηση: “Μαζί με το ζήτημα της ακρίβειας, το θέμα της στέγασης φαίνεται να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Ιδιαίτερα τους νέους, αλλά όχι μόνον αυτούς. Υψηλά ενοίκια και χαμηλά εισοδήματα, έλλειψη κατοικιών, κυριαρχία της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι οι βασικές πλευρές του προβλήματος. Το στεγαστικό βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο των δικών σας εξαγγελιών, όσο και του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα. H Νέα Δημοκρατία προέταξε την πολιτική του επιδοτούμενου επιτοκίου αγοράς ακινήτου για ένα ορισμένο αριθμό δικαιούχων. Εσείς είχατε ως αιχμή την αύξηση της επιδότησης του ενοικίου. Για ποιο λόγο θεωρείτε πως η δική σας πρόταση είναι πιο πειστική από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη;”

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε:

“Είναι ένα κρίσιμο θέμα διότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων βρίσκεται σε στεγαστική κρίση. 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά δίνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για στέγη. Είτε σε ενοίκια είτε σε δάνει και όλες τις άλλες υποχρεώσεις. Η πρόταση που έφερε η κυβέρνηση, που πολύ όψιμα ανακάλυψε το πρόβλημα αυτό -και το φανερώνει το γεγονός ότι ενέταξε μόλις 1,3 δισ. για την στέγαση στο Ταμείο Ανάκαμψης– είναι ένα πρόγραμμα πολυδάπανο σε σχέση με το αποτέλεσμα που λέει ότι θα έχει. 1,8 δισ. για να καλύψει το πολύ σε 100.000 συμπολίτες μας κάποιες ανάγκες, όταν αυτοί που χρήζουν βοήθειασ για κάλυψη των αναγκών τους, ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μία από τις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν όταν εξελέγη, ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών. Ουσιαστικά, αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι σε μία κοινωνία που έχει “μπουκώσει” από κόκκινα δάνεια, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες, ώστε να εξυπηρετήσουμε τις τράπεζες. Δεν είναι λύση αυτό. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει κουβέντα για την σύγχρονη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γιατί ό,τι ρυθμιζεται από την αγορά θεωρείται αναπτυξιακό -είναι κι αυτή μια αντίληψη- ωστόσο βρισκόμαστε ωστόσο μπροστά στο φαινόμενο οικοδομικά τετράγωνα να περνάνε στα χέρια λίγων επιχειρήσεων και έχουν εκτοξεύσει στον θεό την τιμή του ενοικίου. Και δεν υπάρχει στέγη για φοιτητές, νέα ζευγάρια ή υπάρχει στέγη με πολύ μεγάλο ενοίκιο’.

‘Στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης, καταθέτουμε ένα σχέδιο, που περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  • Διπλασιασμό της επιδότητησης ενοικίου και διεύρυνση οικονομικών ορίων που θα αφορά σε 400.000 νέους ανθρώπους
  • Παρέμβαση στο airnbnb βάζοντας όριο και δίνοντας δυνατότητα αξιοποίησης κατοικιών μόνο σε φυσικά πρόσωπα και έως περιορισμένο αριθμό, όπως έγινε και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

και

  • Ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα στέγης, δηλαδή η αξιοποιίηση δεκάδων χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου που παραμένουν αναξιοποίητα καθώς και η παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες να δώσουν στην τράπεζα στέγης το σπίτι τους προς ενοικίαση με σταθερό ενοίκιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version