Αλλαγή κλίματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ;

Αλλαγή κλίματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ;
Έντονη κόντρα υπήρξε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ, στις 11 Ιουλίου όταν το κόμμα της Φ.Γεννηματά ψήφισε το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το κλίμα δεν ήταν το ίδιο στην χθεσινή συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, στην Βουλή. Σίγουρα όχι από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, για όσους "καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά". Έντονες αντικυβερνητικές αναφορές από την Φώφη Γεννηματά. Κριτική και νουθεσίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κίνημα Αλλαγής.

Μπορεί η χθεσινή συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας για τον Χρήστο Σταϊκούρα στην Βουλή να μην άλλαξε (όπως ήταν αναμενόμενο) τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Ίσως όμως να επέφερε μια μικρή αλλαγή στις πολιτικές ισορροπίες, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι στο κοινοβούλιο καταγράφεται μία προοδευτική δυναμική από τα κόμματα που «κάθονται» στα έδρανα του ΚΙΝ.ΑΛ και προς τα αριστερά.

Α.Τσίπρας: Δεν εκπροσωπώ μόνον εγώ την προοδευτική παράταξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει ασκήσει έντονη κριτική στο Κίνημα Αλλαγής επι Φώφης Γεννηματά, για επιλογές του τα τελευταία χρόνια που το έφεραν σε σύμπλευση με την Νέα Δημοκρατία, έδειξε διαφορετική διάθεση χθές στην Βουλή. Σημειώνοντας μάλιστα ότι ευελπιστεί πως «μετέχουν» στη προοδευτική παράταξη όσοι κάθονται από το κέντρο της αίθουσας της Βουλής και προς τα αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή συζήτηση στο κοινοβούλιο. Η δήλωση του ότι δεν εκπροσωπεί αποκλειστικα αυτός την προοδευτική παράταξη είχε πολιτική σημασία Eurokinissi

Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι ο διάλογος που έγινε στην Βουλή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρονταν στον «νόμο Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να τελειώνει, λοιπόν, το παραμύθι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ τον Νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι…

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νόμος του ΠΑΣΟΚ, όχι Νόμος Κατσέλη, τον οποίο…

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Γεννηματά, αν θέλετε να διεκδικήσουμε και την πολιτική πατρότητα της κ. Κατσέλη και όλων των προοδευτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να το κάνουμε. Δεν έχω καμμία αντίρρηση.

Όμως, θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας: Πράγματι, σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι εκείνοι οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και έχουν εγγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με τα ονόματα των Υπουργών, ανήκουν οι Υπουργοί και τα πρόσωπα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Δεν την εκπροσωπώ μόνο εγώ. Θέλω να πιστεύω ότι την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά σε αυτήν εδώ την Αίθουσα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κάνετε ότι δεν ακούτε. Τυχοδιώκτες έχουν έρθει σε εσάς και όχι προοδευτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην προοδευτική παράταξη συνοδεύθηκαν και από χειροκροτήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως η εικόνα αυτή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ ήταν σαφώς διαφορετική από αυτή π.χ που υπήρξε στην Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. ‘Όταν το ΚΙΝ.ΑΛ υπερψήφισε το νομοσχέδιο του Μ.Χρυσοχοϊδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και υπήρξε έντονη κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματα.

Το Κίνημα Αλλαγής

Στα παραπάνω πρέπει να σημειωθεί και η πρωτοβουλία που είχε πάρει νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά να αναγνωρίσει στην ομιλία της ότι η ρύθμιση σχετικά με την κάλυψη των εξετάσεων ψηφιακής μαστογραφίας, αποτέλεσε πράξη που έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού. Εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Με πράσινο φάκελο προσήλθε στο βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Eurokinissi

Πάντως νωρίτερα στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά δεν έλειψαν οι αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοβουλία του για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ουσιαστικά βοήθησε να «βγεί από το κάδρο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεπαρκή αντιπολίτευση, κενό τα οποίο όπως είπε καλύπτει το ΚΙΝ.ΑΛ. Επίσης αναφέρθηκε «στο Καραμανλικό στρατόπεδο που είναι ο αδήλωτος ιδιοκτήτης του κόμματος της Ν.Δ, τον ιδιαίτερο ρόλο του όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Καθόλου αδιάφορη η Νέα Δημοκρατία

Οι εξέλιξη των σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, φαίνεται ότι απασχολούν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδίως από την στιγμή που στην ομιλία του χθες στην Βουλή αναγνώρισε ότι η Φώφη Γεννηματά εστίασε τα πυρά της στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε 4 αναφορές. Σημείωσε ότι για το ζήτημα της πανδημίας «κριτική μας άσκησε πρωτίστως η κυρία Γεννηματά, ότι δήθεν τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ότι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, ότι τα έχουμε καταφέρει χάλια στο δεύτερο κύμα». Στην συνέχει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «σπεύσατε μαζί με την κυρία Γεννηματά να μας ασκήσετε κριτική για το δήθεν βιαστικό, απρόσεκτο άνοιγμα στον τουρισμό».

Παράλληλα σχολιάζοντας την σχέση των δύο κομμάτων ο Κ.Μητσοτάκης επισήμανε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εσείς που καταψηφίσατε τον νόμο Κατσέλη ερίζετε τώρα με την κυρία Γεννηματά για την πραγματική ιδιοκτησία της κεντροαριστεράς. Και βέβαια ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος τότε ανήκε σε άλλους χώρους, είναι αυτός ο οποίος σήμερα εκπροσωπεί τη δική σας παράταξη βάλλοντας κατά της παράταξης από την οποία προήλθε και στηρίζοντας επιλογές τις οποίες εσείς τότε είχατε καταψηφίσει».

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 4 φορές "έδειξε με το δάχτυλο" το ΚΙΝ.ΑΛ στην χθεσινή ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Νουθεσίες

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με πνεύμα νουθεσίας στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής λέγοντας: «Κυρία Γεννηματά, μέσα στο λόγο σας να αποφεύγετε αναφορές του τύπου ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει σκοπό να εξοντώσει τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα», όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων». Υποστήριξε ότι τέτοιες απόψεις συνιστούν «γενικόλογες και παντελώς ανεδαφικές τοποθετήσεις καλό είναι να λείπουν από τον πολιτικό διάλογο σε αυτήν την αίθουσα εάν, εν πάση περιπτώσει, θέλετε με κάποιο τρόπο να ανακτήσετε την αξιοπιστία του κόμματός σας».

Συνέχισε μάλιστα σημειώνοντας πως «σας άκουσα να κινείστε σε ασυνήθιστα οξείς τόνους σε σχέση με αυτά τα οποία μας έχετε συνηθίσει- θα ήθελα να σας θυμίσω ότι θα πρέπει να σας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 7 στους 10 συμπολίτες μας οι οποίοι δηλώνουν στις μετρήσεις ότι ψηφίζουν το κόμμα σας, έχουν θετική άποψη για την Κυβέρνηση και για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα