Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Γιαννάκου- Κεφαλογιάννη αποφασισμένες για όλα 

Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Γιαννάκου- Κεφαλογιάννη αποφασισμένες για όλα 
2021/Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Δεν κάνουν πίσω οι βουλευτίνες της ΝΔ, που προτίθενται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καθώς οι τροπολογίες τους δεν έγιναν δεκτές από τον Τσιάρα 

Στην οδό της καταψήφισης του νομοσχεδίου για την αναγκαστική συνεπιμέλεια οδηγούνται η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απέρριψε τις δέκα τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι βουλευτίνες της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό παρόλο που νωρίτερα χθες στο briefing, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε δηλώσει ότι όλες οι τροπολογίες εξετάζονται, καθώς η κυβέρνηση προφανώς δεν ήθελε να υποδαυλίσει τις αντιδράσεις των δύο πρώην υπουργών.

Ο κ. Τσιάρας όμως υποστήριξε ότι ήδη ούτως ή άλλως είχαν γίνει δεκτές αλλαγές στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως μεταρρύθμιση, που έρχεται κατόπιν εξάντλησης κάθε διαλόγου. Η κ. Γιαννάκου όμως ήταν καταπέλτης καταγγέλλοντας ότι στη συζήτηση για το νομοσχέδιο δεν συμμετείχαν προβεβλημένες γυναικείες οργανώσεις, αλλά αντίθετα όπως είπε: “Είδαμε απίθανες οργανώσεις,γονείς, συνεπιμέλεια, ενεργοί μπαμπάδες, τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει χρήμα πολύ και μία πανομοιότυπη επιστολή, η οποία αποστέλλεται σε εμάς με mail, με διάφορα ονόματα χωρίς πραγματικά στοιχεία, δηλαδή, ψευδή”.

Οι καταγγελίες της πρώην υπουργού Παιδείας όμως δεν πτόησαν τον υπουργό Δικαιούνης, ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Θέμα) όχι μόνο δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί κανονικά στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Τετάρτη για να έλθει προς ψήφιση, αλλά απέδωσε τις αντιδράσεις της κ. Γιαννάκου και της κ. Κεφαλογιάννη σε… προσωπικά τους βιώματα.

Κατόπιν τούτων, η κ. Γιαννάκου διαμηνύει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και η κ. Κεφαλογιάννη επίσης ότι δεν της μένει άλλη επιλογή. Ως εκ τούτου η αναγκαστική συνεπιμέλεια θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα καταψηφιστεί από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Κατά της αναγκαστικής συνεπιμέλειας έχει ταχθεί και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο προτίθενται να στηρίξουν ως έχει 155 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν και άλλοι/ες ενστάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξε απροθυμία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή από βουλευτές της ΝΔ να το υπερασπιστούν, αν και βέβαια πλην των Γιαννάκου -Κεφαλογιάννη- Υψηλάντη, δεν τόλμησε κανείς άλλος μέχρι στιγμής να εκφράσει δημόσια διαφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια είχε υποστεί μία φορά αλλαγές, καθώς οι αντιδράσεις της πρώην προέδρου της επιτροπής ισότητας της Βουλής Σοφίας Βούλτεψη κατά την πρώτη φάση διαβούλευσης είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η αρχική πρόβλεψη για συνεπιμέλεια και σε γονείς που κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλική κακοποίηση μέχρι και την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Παραμένει όμως πρόβλεψη για συνεπιμέλεια μέχρι την πρωτόδικη απόφαση, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση σε διετία.

Παραμένει επίσης ο προβληματικός, όπως τονίζουν Γιαννάκου- Κεφαλογιάννη, ο αναγκαστικός χαρακτήρας της συνεπιμέλειας και η ισοπεδωτική αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων, η αναφορά στο 1/3 του χρόνου, που δεν είναι ενδεικτική, αλλά υποχρεωτική, οι αναφορές στην οικογένεια του άλλου γονέα (το νομοσχέδιο έχει γίνει γνωστό και ως “νομοσχέδιο της πεθεράς” για το λόγο αυτό), ενώ το νομοσχέδιο τονίζουν δεν είναι παιδοκεντρικό, αλλά προτάσσει τις επιθυμίες των γονέων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα