Ανασχηματισμός: Στις 11.00 οι ανακοινώσεις – Ο Χρυσοχοϊδης, η μεγάλη έκπληξη και ο Κικίλιας που πάει Τουρισμού

Ανασχηματισμός: Στις 11.00 οι ανακοινώσεις – Ο Χρυσοχοϊδης, η μεγάλη έκπληξη και ο Κικίλιας που πάει Τουρισμού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/Eurokinissi

Σήμερα θα ανακοινωθεί το νέο σχήμα της κυβέρνησης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Πληροφορίες για δομικές αλλαγές και αυτόνομο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.

Στις 11:00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προγραμματιστει συνεδρίαση του υπουργικου Συμβουλίου για σήμερα στις 11, ομως τελικά χθες το βράδυ αποφασιστηκε ο ανασχηματισμός να γίνει σήμερα. Η σχετική συζήτηση ήδη σέρνοταν άλλωστε πολύ καιρό με κίνδυνο να κατεβάσουν τα μολύβια οι υπουργοί που ανησυχούν.

Η ανασχηματολογία συνοδευόταν μάλιστα πλέον από σενάρια για τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός καθυστερησε. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη επέμειναν ότι ο πρωθυπουργός είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του αλλαγές που πρέπει να γίνουν. και οι οποίες κατέστησαν πιο επιτακτικές μετά τις πυρκαγιές.

Το ζήτημα όμως ειναι ότι το θέμα του ανασχηματισμού που είχε ανοιίξει εδώ και δύο εβδομάδες με αφορμή την αναφορά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη σε απόδοση ευθυνών για τις φωτιές, κατέστη… γεφύρι της Άρτας. Χθες ενώ πληροφορίες αρχικά ανέφεραν ότι θα προχωρούσε σε αλλαγές εντός της ημέρας, ο κ. Οικονόμου πέταξε το μπαλάκι στην εξέδρα στο briefing, στη συνέχεια φήμες μετέθεταν τον ανασχηματισμό για Πεμπτη ή και Σαββατοκύριακο και αργά το βράδυ ξεκίνησε νέα συζήτηση για ανασχηματισμό σήμερα όπερ και εγένετο.

Και μάλιστα έκαναν λόγο για αλλαγές εντυπωσιακές σε υπουργεία που εφαρμόζουν κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και δομικές αλλαγές με το σενάριο αυτόνομου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής να κυκλοφορεί ευρέως.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, δύο υπουργεία αποτελούν τα κομβικά σημεία του νέου κυβερνητικού παζλ, εκείνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Υγείας.

Ανασχηματισμός: Τα “αγκάθια” και οι καραμπόλες

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει βρεθεί στο στόχαστρο και πολλών γαλάζιων επανειλημμένα, και η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού σε απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση των πυρκαγιών άνοιξε τον ασκό των σεναρίων αποπομπής του. Όμως μία καρατόμηση του κ. Χρυσοχοϊδη δεν είναι και απλό πράγμα.

Πρώτον, διότι αποτελεί ένα πρόσωπο που επέλεξε ο πρωθυπουργός ως ένα “άνοιγμα” στο χώρο του πάλαι πότε εκσυγχρονιστικού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου μάλιστα θεωρούν ότι ο χώρος αυτός έδωσε τρεις- τέσσερις κρίσιμες για την αυτοδυναμία μονάδες το 2019, αλλά και επικοινωνιακά αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της κυβέρνησης.

Δεύτερον, διότι μία καρατόμηση του κ. Χρυσοχοϊδη, όπως και μία ενδεχόμενη μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως, θα δημιουργούσε κλίμα αμφισβήτησης σε δύο βασικά σκέλη της κυβερνητικής πολιτικής: Τη δημόσια ασφάλεια και τις αλλαγές στην παιδεία. Η αλλαγή προσώπων πάντως δε θα σημάνει κατ ανάγκην και αλλαγή πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εξάλλου Χρυσοχοϊδης- Κεραμέως υπηρέτησαν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Ενώ νεότερα σενάρια ήθελαν τον κ.Χρυσοχοϊδη να μην μένει εκτός κυβέρνησης, αλλά να μετακινείται σε άλλο υπουργείο. Ενας πιθανός διάδοχος του κ.Χρυσοχοϊδη φέρεται να είναι ο ο Κώστας Τσιάρας.

Το δεύτερο υπουργείο κλειδί είναι το Υγείας με τις τελευταίες πληροφοριες να φέρουν τον Βασίλη Κικίλια να οδεύει στο υπουργείο Τουρισμου και να μη διαδέχεται τον κ.Χρυσοχοιδη.

Στην περίπτωση μετακίνησης του κ.Κικίλια, μένει κενός ο θώκος του Υγείας. Επικρατέστερο σενάριο είναι στη θέση του να αναλάβει ο Θάνος Πλεύρης.

Και στην περίπτωση μετακίνησης του κ.Τσιάρα, ο θώκος του Δικαιοσύνης, όπου φέρεται υποψήφια η κ.Κεραμέως. Και έτσι ξεκινούν οι καραμπόλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναλαμβάνει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στη θέση του Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο ανασχηματισμός επιφυλάσει και μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ο ναύαρχος Αποστολάκης, που έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, ο Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής Ευβοίας, αναμένεται να τοποθετηθεί υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα