Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Πολίτες στο Μοναστηράκι EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η κυβέρνηση όχι μόνο υπερασπίζεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, αλλά βάζει στο τραπέζι και την επέκταση της υποχρεωτικότητας, την ώρα που η ΕΕ και η Γερμανία συζητούν για καθολικότητα.

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκτός από τους άνω των 60 ετών και στο γενικό πληθυσμό ή σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, απέκλειε επέκταση της υποχρεωτικότητας, ειδικά σε επαγγελματικές ομάδες όπως η Αστυνομία. Πλέον όμως λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών στα τελευταία μέτρα, προχώρησε στην υποχρεωτικότητα δια της επιβολής προστίμου 100 ευρώ το μήνα για τους ανεμβολίαστους από 16 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση επικαλείται μάλιστα ότι ήδη υπάρχουν αποτελέσματα καθώς μέσα στις πρώτες 30 ώρες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισαν 25.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση από πολίτες άνω των 60 ετών, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός αυτός σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων δέκα ημερών.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, αλλά και καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει την υποχρεωτικότητα, ενώ μετά την Αυστρία και η Γερμανία ετοιμάζεται για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών, ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε από το NEWS 24/7 εάν η κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό ή σε άλλες ομάδες πέραν των 60 και άνω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχώρησε σε αυτό το μέτρο για τους άνω των 60 και πρόσθεσε: “Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, το έσχατο μέσο για την άυξηση εμβολιαστικής κάλυψης. Εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την επιδημιολογική”, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

“Η κυβέρνηση πήρε μία γενναία απόφαση. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της και υπάρχουν όλα τα λοιπά μέτρα. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις κατηγορίες πληθυσμού. Εδώ είμαστε, τώρα με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ο,τι χρειαστεί”, συνέχισε.

Με τον τρόπο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε στο τραπέζι όλα τα ενδεχόμενα, αν και στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι αυτά τα τελευταία μέτρα θα αποδώσουν και δε θα χρειαστεί να λάβουν άλλα.

Ερωτηθείς επίσης από το NEWS 24/7 σε ποια στοιχεία βασίστηκε ο πρωθυπουργός όταν υποστήριξε την Τετάρτη στη Βουλή ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που διασωληνώνονται σε ΜΕΘ, τη στιγμή που πχ ο εντατικολόγος του Σωτηρία Β. Κανιάρης έχει δηλώσει στην κάμερα του NEWS 24/7 ότι κάθε μέρα που μένει ένας ασθενής εκτός ΜΕΘ αυξάνεται η θνησιμότητα, ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχουν έρευνες άρα δια της ατόπου δεν υπάρχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

“Όπως έχει αποσαφηνιστεί απο δηλώσεις του κ. Πλεύρη και της κ. Γκάγκα και από τους ειδικούς, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ, γίνεται με όρους και προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη”, δήλωσε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κινήθηκε δηλαδή σε αντίστοιχη λογική με αυτή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου που είχε επικαλεστεί ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν μετάδοση του κορονοϊού από αστυνομικούς.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για να κλείσουν τα γήπεδα.

Προανήγγειλε τέλος ότι πιθανόν και μέσα στην εβδομάδα να ληφθεί η οριστική απόφαση από την επιτροπή ώστε να ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση στους τέσσερις και όχι έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, όπως πρότεινε χθες ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα