Σχολεία: Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν – Τα στοιχεία που θα κρίνουν την τελική απόφαση

Σχολεία: Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν – Τα στοιχεία που θα κρίνουν την τελική απόφαση
Μαθητές σε σχολείο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το άνοιγμα των σχολείων και το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά του κορονοϊού βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς το 2022 έκανε ποδαρικό με αυξημένα κρούσματα ιδίως της μετάλλαξης Όμικρον, βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθιερωμένης σύσκεψης της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11:30, αλλά δεν αποφασίστηκαν ακόμη νέα μέτρα ούτε τι θα γίνει τελικά με τα σχολεία, καθώς αναμένονται τα επιδημιολογικά δεδομένα του πρώτου εργάσιμου διημέρου της νέας χρονιάς.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επεκτείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όμως αυτό θα κλειδώσει και θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 15νθημέρο. Προτεραιότητα τώρα έχει το ζήτημα των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τους ειδικούς, αλλά και επαφών με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Αύριο Τρίτη συνεδριάζει η επιτροπή και εκεί θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα. Οι οριστικές αποφάσεις όμως δεν θα ληφθούν αύριο, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανόν την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη, ωστε να γνωρίζουν εγκαίρως γονείς και μαθητές τι μέλλει γενέσθαι.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι πάντως τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 του μήνα. Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα “σκληρά” επιδημιολογικά στοιχεία σήμερα και αύριο, δηλαδή όχι τόσο από τα κρούσματα, αλλά από τις νοσηλείες και διασωληνώσεις.

Όσον αφορά στην άποψη μελών της επιτροπής ότι θα έπρεπε οι μαθητές να κάνουν rapid και όχι self test, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο πράγμα. Δεν αποκλείεται πάντως να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία και να κάνουν πχ self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη οριστικά.

Μαθητές σε σχολείο Konstantinos Tsakalidis / SOOC

 

Άνοιγμα σχολείων: Άκρως ανησυχητική η διασπορά τα Χριστούγεννα

Μια σημαντική παράμετρος την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ειδικοί, είναι η διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες. Αυτό που προκαλεί σημαντική εντύπωση είναι πως ενώ η Όμικρον προσβάλλει έντονα τα άτομα με μεγάλη κινητικότητα, στα παιδιά είδαμε να υποχωρούν οι διαγνώσεις μέσα στα Χριστούγεννα!

Πιο συγκεκριμένα, ενώ όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά βλέπαμε ότι το 1 στα 4 νέα κρούσματα ήτα σε μαθητές, με το που έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων το ποσοστό αυτό μειώθηκε πάρα πολύ.

Ειδικότερα από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, μόνο το 13,5% των νέων διαγνώσεων αφορούσαν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ηλικίες έως 17 ετών.

Εδώ λοιπόν μπορεί να έχουμε δύο εξηγήσεις:

1. Είτε τα παιδιά ενώ έπρεπε δεν έκαναν self test όπως θα έπρεπε ακόμη και αν δεν πήγαιναν σχολείο, όμως αυτό δεν φαίνεται ως σενάριο να επικρατεί.

2. Είτε στο περιβάλλον εκτός σχολείου η επιτήρηση από γονείς και η συναναστροφή με οικεία και λιγότερα άτομα τα οποία αποτελούν τη λεγόμενη “φούσκα” τα προστάτευσε από την νόσηση.

Να σημειώσουμε ότι τα παιδιά δεν είναι λιγότερο ευάλωτα από τους μεγάλους στην παραλλαγή Όμικρον. Απλά φαίνεται πως εκτός σχολείου μάλλον τα παιδιά ήταν πιο ασφαλή.

Η τελευταία αυτή διαπίστωση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα