Άνοιγμα σχολείων: Στη Βουλή σήμερα το… “μη-σχέδιο” της Νίκης Κεραμέως

Άνοιγμα σχολείων: Στη Βουλή σήμερα το… “μη-σχέδιο” της Νίκης Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως μιλάει στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής Eurokinissi

Απαντήσεις στους βουλευτές – μέλη των επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να δώσει σήμερα η υπουργός Παιδείας. Δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα από όσα απάντησαν οι χθεσινές ανακοινώσεις.

Αντιμέτωπη με τα ερωτήματα των βουλευτών που μετέχουν στις διαρκείς επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα βρεθεί σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, η υπουργός Παιδείας, με αντικείμενο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το άνοιγμα των σχολείων.

Οι δύο επιτροπές θα συνεδριάσουν από κοινού προκειμένου να ενημερωθεί το κοινοβούλιο ενώ πλάι στην Νίκη Κεραμέως θα βρεθεί και ο Βασίλης Κικίλιας. Η παρουσία του υπουργού Υγείας θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τον συσχετισμό της λειτουργίας των σχολείων με το συνολικό ζήτημα της έξαρσης της πανδημίας του Covid 19.

Η αντιπολίτευση

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δώσει σαφέστατα δείγματα για το πώς αντιμετωπίζουν τους σχεδιασμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης έκανε λόγο για κυβέρνηση που «δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δε μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση».

Σκληρή ανακοίνωση εκδόχθηκε και από το ΚΙΝ.ΑΛ με την εκπρόσωπο του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου να σημειώνει πως «όλα παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις που ΘΑ εκδοθούν. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο!». Σημειώνει μάλιστα ότι «σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται ήδη συνδυαστικά μέτρα εκτός από τη χρήση μάσκας όπως τήρηση αποστάσεων, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, επιπλέον σχολικές αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών, διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου» τονίζοντας πως «παίζετε με την αγωνία των πολιτών».

Το ΚΚΕ ζητά «άμεση αξιοποίηση των εκατοντάδων σχολικών μονάδων, που έκλεισαν από το 2012 και μετά» κι «έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές».

Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιδρούν στις εξαγγελίες περί ανοίγματος των σχολείων: Στις 11 η ΟΛΜΕ (καθητητές) και η ΔΟΕ (δάσκαλοι) πραγματοποιούν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την Βουλή.

Δεν έπεισε ότι υπάρχει σχεδιασμός

Όπως προκύπτει από την συνολική εικόνα που καταγράφεται η παρουσίαση που έγινε χθες από την υπουργό Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς φαίνεται να έπεισε μόνον για ένα πράγμα: Ότι …δεν υφίσταται σχέδιο. Τουλάχιστον όχι κάποιος σχεδιασμός που να δικαιολογείται από την χρονική δυνατότητα που υπήρχε από τα τέλη Ιουνίου οπότε και ολοκληρώθηκε η περσινή σχολική χρονιά έως τα τέλη Αυγούστου. Τότε δηλαδή που τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ήταν σε υποπολλαπλάσια επίπεδα από ότι είναι σήμερα. Στην πραγματικότητα το μόνο μέτρο που προστέθηκε σε όσα ίσχυαν τον Ιούνιο, είναι η υποχρεωτική χρήση της υφασμάτινης μάσκας για όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία: Μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς-συνοδούς, λοιπό προσωπικό λειτουργίας των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας κατά την συνέντευξη που παραχώρησε ξεκαθάρισε ότι το μέτρο είναι υποχρεωτικό και καθολικό δίχως εξαιρέσεις. Από εκεί και πέρα όμως η ενημέρωση που παρασχέθηκε φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από ότι υπήρχαν πριν, πολλά από τα θέματα που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν ενώ κάποια εξ αυτών παραπέμφθηκαν στο άμεσο μέλλον και αναλυτικές εγκυκλίους και ενημερώσεις που θα καταρτιστούν και θα διαμοιραστούν.

Τάξη δημοτικού σχολείου Eurokinissi

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ενδεικτικά από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών φορέων, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τις χιλιάδες απορίες γονιών που καταγράφονται στο διαδίκτυο οι ασάφειες μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία; Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως «ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα», πλην όμως «ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση» και η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Πώς σχετίζεται το άνοιγμα των σχολείων με τα συνολικά μέτρα για τον Covid 19; Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς». Επισήμανε μάλιστα πως «θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων». Μάλιστα απεύθυνε έκκληση ώστε «να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου».

Πόσοι μαθητές πρέπει να βρίσκονται ανά τάξη; Αποτέλεσε ένα από τα πλέον αινιγματικά σημεία της ενημέρωσης, αφού η υπουργός Παιδείας ανέφερε τον μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη (17) προκαλώντας την αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την …πραγματικότητα οι τάξεις έχουν περίπου 23 με 25 μαθητές.

Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων του ΕΟΔΥ; Με βάση όσα ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως «προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης» δίχως περεταίρω εξηγήσεις του τι αυτό σημαίνει.

Τι θα γίνεται σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος: Στην ενημέρωση αναφέρθηκε πως θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και ιχνηλάτηση. Προφανώς αν το κρούσμα αφορά μαθητή. Περεταίρω εξηγήσεις αναμένονται για τις περιπτώσεις που το κρούσμα αφορά το οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή ή έναν εκπαιδευτικό.

Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα; Σειρά αποριών καταγράφονται από εκπαιδευτικές οργανώσεις σχετικά με λεπτομέρειες όπως π.χ που θα αφήνουν τα παιδιά των μικρών ηλικιών την μάσκα για τα διαλλείματα ή τι μέτρα θα λαμβάνονται στα διαλλείματα που θα γίνονται με «ανά όμάδες» όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Τι μέτρα και αν θα υπάρξουν για τις κτιριακές υποδομές σχολείων με μικρούς χώρους κ.λ.π

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα