Αντιδράσεις των κομμάτων στην ομιλία Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης στην 83η ΔΕΘ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης στην 83η ΔΕΘ MOTIONTEAM

Πώς υποδέχθηκαν κόμματα και πολιτικοί την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο, στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ.

Ανακοινώσεις με τις οποίες στρέφονται κατά της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη εξέδωσαν κόμματα και πολιτικοί με αφορμή την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της 83ης ΔΕΘ.

"Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε την εχθρότητα του προς την κοινωνία", αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ .

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

"Τελικά μπορεί και χειρότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το απέδειξε σήμερα. Τα δανεικά από τον Ομπάμα συνθήματα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τον συνδυασμό  Πινοσέτ και Θάτσερ στο πρόγραμμά του, ούτε  την εχθρότητά του προς την κοινωνία.

Με μοναδική του πυξίδα τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, ο αρχηγός της Ν.Δ. παρουσίασε  το δικό του μνημόνιο. Σε αυτό δεν έχουν, βέβαια, θέση  οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη ανάπτυξη, η δημοκρατία και οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουν, όμως, θέση ο εθνικισμός και η ακροδεξιά, η επαναφορά του αστυνομικού κράτους και της καταστολής.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το παρελθόν των μνημονίων και της χρεοκοπίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού. Η Ελλάδα, όμως, έχει αφήσει πίσω της οριστικά  όσους την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και τώρα μπορεί με αισιοδοξία να σχεδιάσει το μέλλον της".

"Το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο υπογραμμίζει ότι "η χώρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή".

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

"Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα και με τα προβλήματα που συσσώρευσε η τετραετία Τσίπρα δεν έχει ανάγκη από δεξιά επιστροφή.

Το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει.

Ο κόσμος είδε σήμερα και πολλά βαρίδια από το παρελθόν.

Ούτε κουβέντα αυτοκριτικής δεν υπήρξε από τον κ Μητσοτάκη για τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση και για τα «Ζάππεια» που υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια.

Στην ομιλία του έλλειψε κάθε αναφορά για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και για την αποκατάσταση της Κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι σήμερα προτεραιότητα για να αποκατασταθεί η ενότητα του λαού μας.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια πραγματικά προοδευτική πολιτική. Αυτή που μόνο το Κίνημα Αλλαγής προτείνει και με την ψήφο των πολιτών μπορεί να διασφαλίσει".

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές, τώρα πρέπει να κατηγορήσει τον ίδιο του τον εαυτό γιατί αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Ένωσης Κεντρώων, με την οποία το κόμμα σχολιάζει την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

"Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, τώρα πρέπει να κατηγορήσει και τον ίδιο του τον εαυτό γιατί και αυτός υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα" αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, συμπληρώνοντας πως "Η ΝΔ δεν κατέβηκε από τον Άρη, ούτε δημιουργήθηκε χθες. Έχει δώσει εξετάσεις με δυο Καραμανλήδες, με έναν Μητσοτάκη και με τον Σαμαρά και έχει αποδείξει ότι εξυπηρετεί τους ισχυρούς και εξαντλεί και ξεζουμίζει τους αδύναμους".

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της συμφωνίας των Πρεσπών, η ανακοίνωση αναφέρει "…δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ίδιος δεν θα κυρώσει την συμφωνία ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, κάνει όμως γαργάρα το ότι αν την κυρώσει ο Τσίπρας την αποδέχεται και νίπτει τις χείρες του». Και καταλήγει για το ίδιο θέμα "Επομένως, πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη θα υπάρχει αν αιφνιδίως ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές και αναγκαστεί ο ίδιος να υποκύψει στην αμερικανική πρεσβεία".

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε από τη ΔΕΘ να ανταγωνισθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ παροχών και δώρων στα μεγάλα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα" αναφέρει το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας , προσθέτοντας πως αυτό γίνεται "την ώρα που χάρις στις στυγνές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών, παρά την κρίση και την γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, καλπάζουν σε πρωτοφανή ύψη".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΛΑΕ

"Την ώρα που χάρις στις στυγνές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών εταιρειών, παρά την κρίση και την γενική φτωχοποίηση της κοινωνίας μας, καλπάζουν σε πρωτοφανή ύψη, ήρθε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την ΔΕΘ να ανταγωνισθεί τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ρεσιτάλ παροχών και δώρων στο μεγάλα και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε δημαγωγία, ευτέλεια και σε πολιτικά «καραγκιοζιλίκια».

Και κυρίως αντιγράφουν ο ένας τον άλλον σε πολιτικές, μέτρα και υποσχέσεις εξυπηρετήσεων στον μεγάλο πλούτο και στα πολύ μεγάλα εισοδήματα, στο όνομα, τάχα, της επιχειρηματικότητας, ξεχνώντας, όμως, τον ωκεανό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πνίγονται και κλείνουν από την επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών αλυσίδων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο κατ’ εξοχήν πολιτικός σε αυτήν την χώρα που ταυτίζεται με φανατισμό με τα πιο επιθετικά, αδίστακτα και αδηφάγα πελατειακά οικονομικά δίκτυα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Είναι ο πολιτικός που στήριξε μανιωδώς και χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη την μνημονιακή περιπέτεια και την μνημονιακή καταστροφή της χώρας και φυσικά με φανατισμό όλα τα μνημόνια, συμπεριλαμβανομένου και του τρίτου και καταστροφικότερου μνημονίου του Αλ. Τσίπρα.

Αποτελεί ειρωνεία, λοιπόν, σήμερα να ακούμε τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος ομολογεί ότι η χώρα βρίσκεται σε τέταρτο μνημόνιο και ότι έχει αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις και τελεί υπό αυστηρή επιτροπεία, να εξαγγέλλει μέτρα που ακυρώνουν κάποιες απ’ αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, χωρίς να μας αποσαφηνίζει αν θα προχωρήσει σε αυτήν την ακύρωση μονομερώς ή μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους πιστωτές.

Γιατί στην δεύτερη περίπτωση, οι δήθεν εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη είναι έπεα πτερόεντα και αέρας κοπανιστός.

Τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον πολιτικό του μεγάλου πλούτου, της απεριόριστης υποτέλειας και του πολυεθνικού κεφαλαίου, ευδοκίμως ανταγωνίζεται σε αυτές τις επιλογές και ορισμένες φορές υπερφαλαγγίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Το τραγικό είναι τώρα ότι και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπερφαλαγγίσει τον Αλ. Τσίπρα σε πολιτική κοροϊδία και πολιτική εξαπάτηση.

Μοιάζουν όλο και περισσότερο και οι δυο ως δυο σταγόνες νερού".

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία Μητσοτάκη, έκανε λόγο για "δεξιό λαϊκισμό", και "ατυχή παρομοίωση με το 1974".

Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει: «Από τον "αριστερό" στο "δεξιό" λαϊκισμό μία τετραετία δρόμος με ένα νέο "γαλάζιο" "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" και μία ατυχής παρομοίωση με το 1974».

Το κόμμα που άφησε την Ελλάδα με «15,1% δημόσιο έλλειμμα το 2009» επιχείρησε να εμφανίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ως το νέο που θα πάει την Ελλάδα μπροστά», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην 83η ΔΕΘ.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η ΝΔ, που σήμερα ο @kmitsotakis προσπάθησε να εμφανίσει ως το "νέο που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά", είναι το κόμμα που άφησε την Ελλάδα με 15,1% δημ.έλλειμμα το 2009. Οι κύριοι υπεύθυνοι για την χρεοκοπία κ τα μνημόνια δεν πείθουν στον ρόλο του "σωτήρα". Προχωράμε μπροστά!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΘ, Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κίνημα Αλλαγής, Ένωση Κεντρώων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και εισφορών- Μήνυμα σε κεντροαριστερούς και αριστερούς

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μνημόνιο ΔΝΤ που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο ΔΝΤ

Μητσοτάκης: Δεν μπορεί ο κ. Κουφοντίνας να βγαίνει όποτε θέλει

SHARE: