Απάντηση Κοτζιά: Το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών

Απάντηση Κοτζιά: Το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών

Απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με το "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο κατά το οποίο πλοίο του ελληνικού Λιμενικού έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τουρκικού που εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα. Τι ισχυρίζεται ο Τούρκος καπετάνιος για το περιστατικό. Η Άγκυρα χαρακτήρισε ως "υπέρμετρη" την ενέργεια των βολών (Vids)

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε προειδοποιητικές βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε το θερμό επεισόδιο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Θυμίζουμε πως χθες, Δευτέρα, το Λιμενικό Σώμα έλαβε ανώνυμα τηλεφωνική καταγγελία πως φορτηγό πλοίο με όνομα "ACT" σημαίας Τουρκίας το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση και σκάφος του Λιμενικού αφού εντόπισε το εν λόγω πλοίο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ζήτησε από τον καπετάνιο να πλεύσει προς τον όρμο των Τριαντών προκειμένου να διενεργηθεί ο απαραίτητος έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του "ACT", δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

Η πλήρης ανακοίνωση του Λιμενικού έχει ως εξής:

"Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα "ACT" σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.  Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο "ACT" σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του "ACT", δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το "ACT" συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές".

Πράγματι, οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν και ακολούθησε ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, η οποία χαρακτήρισε την ενέργεια του Λιμενικού ως "υπέρμετρη".

"Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο καπετάνιος παραδέχτηκε ότι αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές

Όπως δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου παραδέχτηκε πάντως με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.

Ο Σαμί Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, όπως ανέφερε πάντα ο ίδιος.

Ο Καλκαβάν δεν ανέφερε ωστόσο τον λόγο της άρνησής του για επιθεώρηση του πλοίου, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια του πλοίου από τα πυρά που δέχθηκε. Ο Καλκαβάν τόνισε ακόμη ότι το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, δύο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έφτασαν στο σημείο του περιστατικού.

Βίντεο: TRT World

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία

Το λιμενικό άνοιξε πυρ κατά τουρκικού πλοίου που αρνήθηκε τον έλεγχο

SHARE: