Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Αποχωρούν σταδιακά οι στόλοι

Αποκλιμάκωση στο Αιγαίο: Αποχωρούν σταδιακά οι στόλοι
Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Eurokinissi

Την αποκλιμάκωση της έντασης επιβεβαίωσε στην Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νϊκος Παναγιωτόπουλος. Σε επαγρύπνηση όμως οι ένοπλες δυνάμεις.

Επισήμως επιβεβαιώθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στην Βουλή. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε ευθέως για σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε θέσεις επιφυλακής στο Αιγαίο και όπως ο ίδιος επισήμανε συνιστούσαν «σκηνικό έντασης».

«Η αποκλιμάκωση θα έλεγα ότι ολοκληρώθηκε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Άμυνας, αν και επισήμανε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα βρίσκονται σε εγρήγοραση και επαγρύπνηση «λόγω του απρόβλεπτου γείτονα».

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο θέμα της NAVTEX του λιμενικού η οποία και ανεστάλη από την κυβέρνηση. «Θα ήταν ένα πρόβλημα εάν όταν αποχωρούνε δύο στόλοι εκδιδόταν μία NAVTEX» επισήμανε χαρακτηριστικά. Εξηγώντας το τηλεγράφημα του ΑΠΕ το οποίο έκανε λόγο για NAVTEX του πολεμικού ναυτικού σημείωσε ότι «η έκδοση οποιασδήποτε NAVTEX είναι μία τυπική διαδικασία που δεν υπόκειται στην έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της στρατιωτικής ηγεσίας» και «από την στιγμή την οποία ήρθε εις γνώση έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις». Δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορεί η στρατιωτική ηγεσία να γνωρίσει κάθε διαδικασία» σημειώνοντας πως αφορούσε «ήσσονος σημασίας δραστηριότητα και πως «λύθηκε κάθε παρεξήγηση». Είπε πως «αυτό που θέλω να πω επίσης είναι ότι δυστυχώς παρουσιάστηκε μία εσφαλμένη εικόνα. Ότι το ναυτικό εξέδωσε NAVTEX. Δεν ήταν το ναυτικό ήταν το λιμενικό» και η κατάσταση αυτή «δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση».

Για το θέμα υπήρξε αντίδραση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην γνωρίζει ότι εκδίδεται NAVTEX.

Ανταπαντώντας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως «δεν νομίζω ότι από όλη αυτή την τεράστια κινητοποίηση αυτό το οποίο θα πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό». Επισήμανε ότι φάνηκε η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας πως «συνεχίζουμε την επαγρύπνηση και προσέχουμε». Εγκάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για «μικροπρεπή κομματική εκμετάλλευση».

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του επέκρινε τον υπουργό Άμυνας για τον χειρισμό στο ζήτημα της NAVTEX.

“Σε  μία  εξαιρετικά  κρίσιμη  στιγμή  που  οι  προκλήσεις  και  οι  επιθετικές  ενέργειες  της  Τουρκίας  κορυφώνονται  και  ενώ  όλος  ο  στόλος  είναι  στο  Αιγαίο,  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος, ισχυρίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή με ανατριχιαστική ανευθυνότητα ότι δεν γνώριζε για τηNAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο.

Με τη δικαιολογία ότι αυτή ήταν  του  Λιμενικού  Σώματος.  Ας  τον  ενημερώσει  κάποιος  πως  όλες οι NAVTEX βγαίνουν από την Υδρογραφική Υπηρεσία  του  Υπουργείου  του!  Αντί  ο  Υπουργός  να  φροντίζει  για  την  αερομεταφορά  του  κ.  Μητσοτάκη  με  στρατιωτικά  ελικόπτερα  στις  διακοπές  του,  ας  σοβαρευτεί  επιτέλους.  Η  κατάσταση  είναι  εξαιρετικά  κρίσιμη  για  τέτοιου  είδους  παλινωδίες,  έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα