Χαμηλές προσδοκίες από την “άτυπη συνάντηση” Αναστασιάδη -Ακιντζί

Χαμηλές προσδοκίες από την “άτυπη συνάντηση” Αναστασιάδη -Ακιντζί
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντησή τους AP

Στο τετ α τετ των δυο ηγετών θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό, αλλά και η “συνδιαχείριση” των υδρογονανθράκων. Από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν και οι στόχοι της επικείμενης τριμερούς τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση στη Λευκωσία.

Νέα ώθηση στις διεργασίες για το Κυπριακό αναμένεται να δώσει η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο οι προσδοκίες είναι συνολικά χαμηλές.

Επισήμως, “στόχος της συνάντησης είναι το ξεπάγωμα των συνομιλιών για την αναζήτηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό”, οι συζητήσεις, ωστόσο, θα είναι εφόλης της ύλης, καθώς στο τραπέζι τίθεται και το θέμα της “συνδιαχείρισης” των υδρογονανθράκων, με τον Μ. Ακιντζί να επιμένει στη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, με το αποτέλεσμα που θα υπάρχει να μην εξαρτάται από προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού. Στο τραπέζι θα υπάρξουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με τα Βαρώσια, όπου το ψευδοκράτος επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει τετελεσμένα, με την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής ακόμα και από ξένους μεγαλοεπενδυτές.

Η Νέα Υόρκη ρίχνει, πάντως, ιδιαίτερο βάρος στη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών, πολύ περισσότερο καθώς τον Μάρτιο θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα εκλογές και αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, τη θέση του Ακιντζί θα λάβει ο Κουντρέτ Οζερσάι, εμπνευστής της αξιοποίησης των Βαρωσίων (σ.σ. του τουριστικού φιλέτου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο), που ως άνθρωπος του Τσαβούσογλου στο ψευδοκράτος κρατά πολύ σκληρή στάση. Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ έχει συνομιλήσει τις προηγούμενες ημέρες τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο όσο και τον κατοχικό ηγέτη και έχει διαμηνύσει πως εφόσον η σημερινή τους συνάντηση έχει θετικά αποτελέσματα, θα επιστρέψει στο νησί, προκειμένου προφανώς να προετοιμαστεί καλύτερα η τριμερής συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κάποιοι υπεραισιόδοξοι, μάλιστα, επαναφέρουν σενάρια και για τη διεξαγωγή “πενταμερούς διάσκεψης”, με τη συμμετοχή δηλαδή των δυο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών χωρών, Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι 24-27 Σεπτεμβρίου, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετάσχει και ο νέος έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τις πληροφορίες να μην αποκλείουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, ενώ συνάντηση θα υπάρξει και μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου.

Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, πάντως, αποκλείουν στην παρούσα φάση λύση του Κυπριακού ή και επίλυση του θέματος των υδρογονανθράκων, παρά τις πιέσεις της Άγκυρας με τις γεωτρήσεις, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ από τα κατεχόμενα, δίπλα στον Μ. Ακιντζί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα