Χαρδαλιάς: Από “Νικ Χαρντ” του κορονοϊού στο μάτι του πύρινου κυκλώνα

Χαρδαλιάς: Από “Νικ Χαρντ” του κορονοϊού στο μάτι του πύρινου κυκλώνα
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Τα δάκρυα του Νίκου Χαρδαλιά, τα καρφιά για Πατούλη, η κόντρα με Χρυσοχοϊδη και η “απειλή” παραίτησης

Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού και η Ελλάδα μπήκε στην πρώτη καραντίνα την άνοιξη του 2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναδείχθηκε στο “τρομερό παιδί” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και σε ένα από τα κομβικά πρόσωπα του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, αναβαθμίστηκε στις 15 Μαρτίου σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και ως ένα νέο πρόσωπο, επιλογής του πρωθυπουργού, καθώς άλλωστε είχε βαθιές ρίζες στο μητσοτακικό στρατόπεδο, αποτέλεσε ένα επικοινωνιακό χαρτί για την κυβέρνηση σε μία πρωτόγνωρη κρίση.

Ο “Νικ Χαρντ”, όπως είναι το παρατσούκλι που προέρχεται από το δικό του όνομα χρήστη στο Instargram, φάνηκε να αποτελεί ένα στοίχημα του πρωθυπουργού, που απέδωσε. Έγινε meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα οικείο πρόσωπο, που συνδέθηκε με τις καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού.

Όταν όμως η πανδημία άρχισε να φουντώνει και στη χώρα μας και επέστρεψε στην καθημερινή ενημέρωση μαζί με το Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και όταν η δεύτερη καραντίνα, τα περιοριστικά μέτρα και η ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων, έγιναν αντικείμενο και δυσφορίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς άρχισε να βρίσκεται και στο στόχαστρο κριτικής.

Από “παιδί θαύμα” της κυβέρνησης στο πρώτο κύμα κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εμφανώς φορτισμένος και υπό πίεση χθες στη συνέντευξη τύπου δάκρυσεαποκρούοντας κάθε κριτική για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιώνστη Βορεια Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο και δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

Προφανώς εκ των γεγονότων η παραίτηση αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή, αλλά η “απειλή” παραίτησης του κ.Χαρδαλιά ήταν ένα μήνυμα προς τους “άσπονδους φίλους” του στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πινγκ πονγκ ευθυνών καικάποιοι ζητούν την κεφαλή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας επί πίνακι.

Ο κ. Χαρδαλιάς φέρεται να μην είχε ποτέ και τις ιδανικότερες σχέσεις με τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής. Ενώ χθες στη συνέντευξη τύπου “κάρφωσε” τον γαλάζιο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, επισημαίνοντας με νόημα ότι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε καθαρισμό δασών και κοπή δένδρων στην Αττική “παρότι δεν ήταν αρμοδιότητα μας” και υποστηρίζοντας ότι χάρη σε αυτές τις ενέργειες αποφεύχθηκαν τα ακόμη χειρότερα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει άλλωστε “παρελθόν” ο ίδιος στην αυτοδιοίκηση και σχέση με την περιφέρεια Αττικής ειδικότερα. Ως γνωστόν, έχει εκλεγεί δήμαρχος Βύρωνα στις εκλογές του 1998, του 2002 και του 2006. Παράλληλα, από τον Μάιο του 2003 έως και το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (Σ.Π.Α.Υ), ενώ από το 2007 έως και το 2014 ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής ‘Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

Το 2014 όπως και πολλοί ακόμη μητσοτακικοί πήγε κόντρα στο κόμμα (και τον Αντώνη Σαμαρά) και εξελέγη με τον Γιάννη Σγουρό περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, ενώ παράλληλα ανέλαβε εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με περιφερειάρχη το νυν δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.. Ανεξαρτητοποιήθηκε όμως στη συνέχεια από την παράταξη Σγουρού και εκδήλωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει ο ίδιος την περιφέρεια Αττικής.

Η προσπάθεια συμμαχίας με το δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη όμως δεν ευδοκίμησε και εν τέλει η ΝΔ έδωσε το χρίσμα της περιφέρειας Αττικής στον κ. Πατούλη.

Ο κ. Χαρδαλιάς όμως αξιοποιήθηκε από τον κ.Μητσοτάκη στο κόμμα της ΝΔ, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του τομέα Αυτοδιοίκησης τον Ιανουάριο του 2019 και δρέποντας έτσι μέρος των δαφνών της γαλάζιας επιτυχίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μάλιστα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και για τις εθνικές εκλογές του 2019 και συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου, ανέλαβε αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Και μετά την εκλογική νίκη, τοποθετήθηκε γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, έναν τομέα στον οποίο η ΝΔ διακήρυξε ότι θα δώσει έμφαση, στον απόηχο και της τραγωδίας στο Μάτι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα