Debate News 24/7: Νοτοπούλου vs Κεραμέως

Debate News 24/7: Νοτοπούλου vs Κεραμέως

Η υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης και η υποψήφια με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθηνών διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη συμφωνία των Πρεσπών, το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό και την επικουρική ασφάλιση, τις προσλήψεις στην παιδεία

Το News 24/7 συνεχίζει τη νέα μορφή συνεντεύξεων που εγκαινίασε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο.

Η υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και η υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κάνουν διάλογο μέσω του News 24/7 για τη συμφωνία των Πρεσπών, το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό και την επικουρική ασφάλιση, τις προσλήψεις στην παιδεία.

“Ακόμη και σήμερα η ΝΔ προσπαθεί με έναν πολύ κακό τρόπο να εκμεταλλευτεί τα συναισθήματα των πολιτών της Μακεδονίας για να αντλήσει ψηφοφόρους” υποστηρίζει η κ.Νοτοπούλου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα για να μην μιλήσει για το πρόγραμμά της.

“Η Νέα Δημοκρατία θα προσλαμβάνει προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη, όχι προσδοκώμενη εκλογική πελατεία για να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτές τις πρακτικές. Είναι άξιο απορίας που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τους πάντες, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, δεν το έχει καταλάβει ακόμη”, τονίζει η κ.Κεραμέως.

Το debate των δύο υποψηφίων

Κατερίνα Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την τριετία 2019-2021, 15 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σε πρώτη φάση με 4500 μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή τον Σεπτέμβριο ώστε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια η σχολική χρονιά να ξεκινήσει σε αυτόν τον ευαίσθητο και πολύπαθο τομέα με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Εσείς συμφωνείτε με αυτές τις μόνιμες προσλήψεις για την εκπαίδευση; Γιατί βλέπουμε ότι ο πρόεδρός σας Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην επαναφορά του κανόνα «1 προς 5» για το δημόσιο από το «1 προς 1»» που κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκη Κεραμέως: “Επιτρέψτε μου να πω ότι τα σενάρια αυτά τα διαδίδει τεχνηέντως ο ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις μας. Έχουμε εξ αρχής διαμηνύσει ότι οι προσλήψεις στον καίριο τομέα της παιδείας, και δη στην ειδική αγωγή, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς τομείς, όπως η υγεία και η ασφάλεια, συνιστούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας -και στο θέμα των προσλήψεων- έγκειται στο ότι η εμείς προτάσσουμε διαφανή κριτήρια, δίκαιες και αδιάβλητες διαδικασίες, καθώς και προηγούμενη καταγραφή των αναγκών, εν αντιθέσει με την απερχόμενη Κυβέρνηση που όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής της υπηρέτησε το λαϊκισμό και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Αλλά και γενικότερα, εφόσον η οικονομία αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που προβλέπουμε, θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις από μία για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Θα προσλαμβάνουμε, όμως, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και με αντικειμενικά κριτήρια. Ας αναρωτηθεί, επίσης, κανείς γιατί μόλις το 10% των προσλήψεων που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αφορά πτυχιούχους. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός και βεβαίως καμία αντιστοίχιση με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου. Η Νέα Δημοκρατία θα προσλαμβάνει προσωπικό εκεί που υπάρχει ανάγκη, όχι προσδοκώμενη εκλογική πελατεία για να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτές τις πρακτικές. Είναι άξιο απορίας που ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τους πάντες, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, δεν το έχει καταλάβει ακόμη.”

Νίκη Κεραμέως: Συμφωνείτε με τον κ. Τσίπρα ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν κατά των χειρισμών της Κυβέρνησής σας στο Σκοπιανό ήταν “ακροδεξιοί, μη σκεπτόμενοι”;

Κατερίνα Νοτοπούλου: “Ο πρωθυπουργός όπως και εγώ προσωπικά σέβομαι όλες τις ευαισθησίες των πολιτών. Την γνήσια αγωνία τους. Το Μακεδονικό ήταν πράγματι ένα ζήτημα που ανέδειξε αγωνίες και φόβους κυρίως γιατί ο κόσμος δεν είχε ενημερωθεί σωστά. Και σε αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη και μέρος των ΜΜΕ αλλά κυρίως η ΝΔ. Όλους τους προηγούμενους μήνες με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρούσε με λαϊκίστικο τρόπο κλείνοντας το μάτι ακόμη και σε ακροδεξιά στοιχεία που ναι μπήκαν στα συλλαλητήρια για να εκμεταλλευτούν την γνήσια όπως σας είπα αγωνία πολιτών που εξέφρασαν ειρηνικά και δημοκρατικά την αντίθεσή τους. Ακόμη και σήμερα η ΝΔ προσπαθεί με έναν πολύ κακό τρόπο να εκμεταλλευτεί τα συναισθήματα των πολιτών της Μακεδονίας για να αντλήσει ψηφοφόρους. Το να μιλάμε τόσους μήνες μετά για μια συμφωνία που είναι έντιμη και επωφελής, που έδωσε λύση σε ένα ζήτημα δεκαετιών και υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα είναι ακόμη μια προσπάθεια από την ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα για να μην μιλήσει με ειλικρίνεια για το πρόγραμμά της κυρίως για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα που είχε διαλύσει από την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια.”

Κατερίνα Νοτοπούλου: Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε στελέχη του κόμματός σας να συντάσσονται ακόμη και με ακροδεξιά στοιχεία και να υιοθετούν τα συνθήματά τους σε μια προσπάθεια να ψαρέψετε ψήφους. Λέγατε ότι θα ακυρώσετε την «προδοτική» όπως την χαρακτηρίσατε συμφωνία και τώρα λέτε πως αν γίνετε κυβέρνηση θα επιβλέπετε την τήρησή της. Τελικά τι ισχύει; Η συμφωνία των Πρεσπών είναι «προδοτική» και θα την καταργήσετε ή θα επιβλέπετε την ορθή τήρησή της;

Νίκη Κεραμέως: “Αναφέρεστε σε ένα ψευτο-δίλημμα, από τα πολλά εκείνα που επινοεί κάθε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη εξαρχής. Θεωρούμε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά ζημιογόνα, καθώς ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες, κάτι που δεν είχε δεχθεί κανένας πρωθυπουργός μέχρι τώρα. Ταχθήκαμε με την εθνική γραμμή απέναντι στην απαράδεκτη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διχάσει τους Έλληνες. Και κάναμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την ψήφιση της Συμφωνίας, προκαλώντας μάλιστα ψήφο εμπιστοσύνης. Και το πράξαμε αυτό, γιατί είχαμε πλήρη συναίσθηση ότι η ψήφιση της Συμφωνίας και μόνο θα παράξει δεσμευτικά αποτελέσματα. Και μετά τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, δικαιωθήκαμε ήδη και ως προς αυτό. Είχαμε, επίσης, απόλυτη συναίσθηση ότι οι διεθνείς συμφωνίες που επικυρώνονται δεν ακυρώνονται στη συνέχεια με τρόπο μονομερή, αλλά δεσμεύουν τα συμβαλλόμενα μέρη που τις συνομολογούν, για τη διάρκεια που έχει συμφωνηθεί. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη και δεν εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους όρους εφαρμογής μίας συμφωνίας που η απερχόμενη κυβέρνηση έχτισε χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, σε λάθος θεμέλια και με λάθος τρόπο.

Καθήκον μας τώρα είναι να προστατέψουμε τη χώρα -και ειδικά την Βόρεια Ελλάδα- από τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με ρεαλισμό, τόλμη, δυναμισμό, αλλά και υπευθυνότητα, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό εξαγγείλαμε μία μεγάλη καμπάνια για την προβολή της Μακεδονίας μας, παντού στον κόσμο, μαζί με μία δέσμη μέτρων που θα θωρακίζουν τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές. Και γι’ αυτό κρατούμε πάντα ενεργό το δικαίωμα του veto στην αρχή και στο τέλος κάθε κεφαλαίου που θα αφορά την ενταξιακή πορεία των γειτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για την αναφορά περί «ακροδεξιών στοιχείων», και πέραν της ειρωνείας να το εντάσσει στην προπαγάνδα του ένα κόμμα που συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, προφανώς ενοχλεί η παλλαϊκή αντίδραση στους εσφαλμένους χειρισμούς της απερχόμενης Κυβέρνησής. Μας έχει συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο διχαστικό λόγο, από το πρώτο κιόλας καταστροφικό εξάμηνο της διακυβέρνησής του. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν κατά των χειρισμών της Κυβέρνησής σας στο Σκοπιανό ήταν «ακροδεξιοί, μη σκεπτόμενοι». Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά..”

Νίκη Κεραμέως: Έχετε επανειλημμένως αποκαλέσει ρεαλιστικό και απολύτως κοστολογημένο το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ενώ έχετε υποστηρίξει και ότι το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 12.000 ευρώ, ότι ο νόμος-τερατούργημα του ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί κ.ά. Τι συνέβη τελικά και δεν τηρήσατε καμία από τις προεκλογικές υποσχέσεις σας;

Κατερίνα Νοτοπούλου: “H βασικότερη προεκλογική μας υπόσχεση την οποία τηρήσαμε στο ακέραιο ήταν η στήριξη των πιο αδύναμων. Το στοίχημά μας, που το κερδίσαμε, ήταν να βγει η χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες υλοποιήσαμε τη βασική μας δέσμευση. Οικοδομήσαμε επίσης ένα κοινωνικό κράτος το οποίο οι πολιτικές που άσκησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν διαλύσει. Οι προτεραιότητες μας, στις οποίες αναφέρεστε, δεν ήταν υποσχέσεις κενές περιεχομένου. Προσπαθήσαμε να τις υλοποιήσουμε μία προς μία. Όπως πολύ καλά όμως γνωρίζει όλος ο κόσμος, τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες στην ελληνική κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις στις οποίες μας έσυραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθυστέρησαν δυστυχώς πολύ την ελάφρυνση βαρών και την αποκατάσταση αδικιών, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ. Για τη μείωση του αφορολόγητου, κυβερνήσεις όπως της ΝΔ θα τις κατάπιναν σαν το νεράκι με την αιτιολογία ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς όπως γνωρίζετε αποφύγαμε τη μείωση των συντάξεων, αλλά και την κατάργηση του αφορολόγητου κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής. Τον δημοσιονομικό χώρο για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και για να δει κάθε νοικοκυριό τα οφέλη της πολιτικής μας, τον εξασφαλίσαμε χάρη στις θυσίες του λαού και τη χρηστή διαχείριση των δημοσιονομικών μόλις πριν από μερικούς μήνες. Κι αυτό το πλεόνασμα, που διασφάλισε τη βιωσιμότητα της ίδιας της χώρας πρωτίστως, το κατανέμουμε πλέον δίκαια, με προτεραιότητα στα κοινωνικά στρώματα που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, όπως είναι η μεσαία τάξη.”

Κατερίνα Νοτοπούλου: Στην παρουσίαση του προγράμματός σας, δεν έχετε μιλήσει πουθενά για την κοινωνική ασφάλιση. Αντιθέτως δηλώνετε ότι θα καταργήσετε το σημερινό ασφαλιστικό. Με τι θα το αντικαταστήσετε αυτό; Επιμένετε με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

Νίκη Κεραμέως: “Δεν λένε αυτό οι προγραμματικές μας εξαγγελίες. Η κοινωνική ασφάλιση συνιστά κεντρικό πυλώνα του Κυβερνητικού σχεδιασμού μας, για την οποία έχουμε παρουσιάσει διακριτά συγκεκριμένη, αναλυτική πρόταση, αντίθετα με τη στείρα αντιπολίτευση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Είναι τουλάχιστον ανακόλουθο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, που μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τις εισφορές, που έκοψε από τους συνταξιούχους ως και 40% της επικουρικής τους σύνταξης το καλοκαίρι του 2016 (γεγονός που ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ), να ψεύδεται ωμά, υποστηρίζοντας ότι δήθεν η Νέα Δημοκρατία δεν εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις. Ποια είναι η πραγματικότητα: Προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). Ο τρίτος είναι προαιρετικός, για όποιον επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση. Θα κάνουμε δηλαδή ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, στο δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει «κενό» στην πρώτη δεκαετία της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα, αλλά και από το Κράτος που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό. Επιπλέον, μειώνουμε σταδιακά τις εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας, με μέριμνα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.”

Νίκη Κεραμέως: Ως νέα πολιτικός, πώς κρίνετε τις πρακτικές, το ήθος και το ύφος της εξουσίας που ασκήθηκε κατά τη διακυβέρνησή σας, όπως η απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης, η απαξίωση των θεσμών, οι φραστικές επιθέσεις σε ανθρώπους με αναπηρία από κυβερνητικά σας στελέχη; Αυτό το μέλλον πρεσβεύετε για την πολιτική ζωή της χώρας;

Κατερίνα Νοτοπούλου: “Στους θιασώτες της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, των fake news, των «ομάδων αλήθειας», των υβριστών των θεσμών και στους πάσης φύσεως ρατσιστές, απαντώ ως νέα πολιτικός επικαλούμενη το κοινωνικό ήθος μιας παράταξης, η οποία έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει αγώνες απέναντι σε όλα αυτά που αναφέρετε. Το ήθος της σημερινής κυβέρνησης αποτυπώνεται στις πολιτικές που ασκήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης με τη στήριξη των πιο αδύναμων και την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους. Με την πολιτική ισονομίας και ισοτιμίας, με τους νόμους που ψηφίστηκαν για ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Οι άνθρωποι με αναπηρία αντιμετωπίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση ισότιμα. Η εργαλειοποίηση της αναπηρίας που επιχείρησε η ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είναι εξοργιστική. Εμείς δεν καλύψαμε παιδόφιλους, δεν μας έπιασαν με τα δωράκια γερμανικών πολυεθνικών στο σπίτι, δεν χειραγωγήσαμε επ’ ουδενί τη Δικαιοσύνη, δεν απαξιώσαμε θεσμούς. Αντιθέτως, ενισχύσαμε τους θεσμούς και ενεργήσαμε σεβόμενοι το Σύνταγμα. Και οφείλατε να είστε πιο προσεχτική όταν ρωτάτε ειδικά εμένα για προσωπικές συμπεριφορές στελεχών. Τα δικά σας στελέχη με καθύβριζαν και με συκοφαντούσαν εν χορώ επειδή είμαι νέα, επειδή είμαι γυναίκα, επειδή αξιολογήθηκα για να υπηρετήσω σε θέσεις ευθύνης. Επειδή μάλλον έμαθαν ότι υπάρχω… Εκτός κι αν οι ύβρεις είναι μεμπτές μόνο όταν προέρχονται από κυβερνητικά στελέχη και ειδικότερα από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Οι επιλεκτικές ευαισθησίες γειτνιάζουν με τον ρατσισμό, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό και φαντάζομαι κατανοείτε ότι οδηγούν αργά ή γρήγορα στο φασισμό.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα