Δέκα κρίσιμες ημέρες και τρεις “καυτοί” μήνες για τα ελληνοτουρκικά 

Δέκα κρίσιμες ημέρες και τρεις “καυτοί” μήνες για τα ελληνοτουρκικά 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

Σε επιφυλακή η Αθήνα μέχρι να αναλάβει ο Μπάιντεν, ενώ ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην Πορτογαλία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Σε δέκα ημέρες ο Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει επισήμως πρόεδρος των ΗΠΑ και το διάστημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ελληνοτουρκικά, καθώς στη συνέχεια η Τουρκία θα χάσει την “ασυλία” που της παρέχει η σχέση Τραμπ- Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί ξανά το θέμα κυρώσεων.

Καθώς δε στην προεδρία της ΕΕ έχει διαδεχθεί τη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου η Πορτογαλία, έχει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λισαβόνα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στην πορτογαλική πρωτεύουσα όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο φυσικά θα συζητήσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι άλλωστε δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης επισκεφθεί πριν από λίγες ημέρες την Πορτογαλία, επιχειρώντας ένα άνοιγμα με το βλέμμα στη Σύνοδο του Μαρτίου.

Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το Σάββατο τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία δήλωσε ότι Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι “κάποιες χώρες δημιούργησαν προβλήματα” στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Αυτό που ουσιαστικά θέλει η Άγκυρα είναι τα ελληνοτουρκικά και τουρκοκυπριακά ζητήματα να διαχωρίζονται από τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Όμως με όπλο τις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Αθήνα έχει συνδέσει τα δύο και ταυτόχρονα ευελπιστεί ότι η απειλή των κυρώσεων, έστω και εάν ακόμη δεν επιβλήθηκαν, αποτρέπει την Τουρκία από νέες προκλητικές κινήσεις επί του παρόντος.

Βεβαίως όπως αναφέρθηκε η ελληνική πλευρά παραμένει σε επιφυλακή μέχρι να αποχωρήσει και τυπικά ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο. Στον Ερντογάν είχε πάρει τρεις ολόκληρες ημέρες για να συγχαρεί το Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του και αν και είναι βεβαίως αφελές να ελπίζει κανείς ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία θα αλλάξει άρδην, υπάρχει η εκτίμηση ότι η αλλαγή σκυτάλης (και πολιτικής αντίληψης) στην Ουάσινγκτον σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα του Μαρτίου, θα βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Σημειωτέον ότι μία από τις προφάσεις των εταίρων για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήταν πως η ΕΕ θα έπρεπε να αναμένει την αλλαγή φρουράς στις ΗΠΑ για να συντονίσει ενέργειες με τους συμμάχους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το Μάρτιο προφανώς αυτή η δικαιολογία δε θα ισχύει.

Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο όμως και για έναν ακόμη λόγο: Το ερώτημα είναι ειδικότερα εάν η Τουρκία θα ζητήσει να ξεκινήσουν άμεσα οι διερευνητικές επαφές και πως θα απαντήσει η Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει μεν τονίσει ότι επιθυμεί το διάλογο, αλλά και ότι θα πρέπει η Άγκυρα να αποδείξει ότι η απόσυρση του Οruc Reis δεν ήταν προσχηματική αποκλιμάκωση. Όμως η τουρκική πλευρά θέλει να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων βάζοντας στο τραπέζι ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα “γκρίζων ζωνών” με επιχείρημα τη διακήρυξη της Μαδρίτης του 1997, αλλά και θέμα “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα. Ενώ η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι, με την ευρωπαϊκή πλέον σφραγίδα, το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

“Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών”, προειδοποίησε – όχι τυχαία- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Εάν η Τουρκία δηλώσει ότι θέλει να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές αλλά επιμείνει να ανοίγει την ατζέντα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί λοιπόν μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα.

Εκνευρισμό προκαλεί εν τω μεταξύ στην Άγκυρα και η αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα. Η σχετική συμφωνία έρχεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, θα ψηφιστεί την Πέμπτη και θα επισφραγιστεί με επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στις 20 Ιανουαρίου. Και στις 2- 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ελληνογαλλική αεροπορική άσκηση με Rafale στο Αιγαίο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα