Δεν θα καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις αλλά είναι σαν να καταργούνται

Δεν θα καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις αλλά είναι σαν να καταργούνται
Eurokinissi

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις, απλώς φέρνει νέο τρόπο εκλογής εκπροσώπων των φοιτητών.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές δε σημαίνει κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μετά τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες πως θέλει να αποπολιτικοποιήσει τη φοιτητική κοινότητα. 

Οι φοιτητικές παρατάξεις όμως εκ των πραγμάτων με το νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ δεν θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν ψηφοδέλτια, αν και τυπικά τουλάχιστον θα εξακολουθούν να υπάρχουν. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε στο πλαίσιο του briefing ότι: “Οι φοιτητικές παρατάξεις δεν καταργούνται, ούτε θα μπρούσαν να καταργηθούν. Το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, φέρνει νέο τρόπο εκλογής των εκπροσώπων των φοιτητών. Κανείς δε μπορεί να καταργησει τις φοιτητικές παρατάξεις. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση αυτή αντιλαμβάνεται πλήρως το νόημα της πολιτικής διάστασης στην εκπροσώπηση των φοιτητών. Ίσα ίσα, με αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το κύρος των φοιτητικών εκλογών και τη συμμετοχή των φοιτητών”. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο εξής οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ. 

«Μιλαμε για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα. Αν θελει καποιος να συγκροτήσει ενα σωματείο, φυσικά μπορεί» έσπευσε να διευκρινίσει πάντως η κα Κεραμέως σε σχετική ερώτηση.

Οι φοιτητικές παρατάξεις, πάντως, δεν θα έχουν συμμετοχή πλέον στα οργανα των ΑΕΙ.

Την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων είχε συζητήσει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πριν από ένα περίπου χρόνο, η κ. Κεραμέως, είχε προαναγγείλει πως οι φοιτητικές εκλογές θα διεξάγονται στο μέλλον με ενιαίο ψηφοδέλτιο. “Να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων”, είχε δηλώσει τότε η κ.Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και την έμμεση ακύρωση των φοιτητικών παρατάξεων δια του ενιαίου ψηφοδελτίου πάντως έρχεται στον απόηχο των φοιτητικών εκλογών, τις οποίες η ΔΑΠ επιμένει ότι κέρδισε εκείνη και όχι η Πανσπουδαστική του ΚΚΕ. 

Εν τω μεταξύ, από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου διεξάγεται το 13ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η ελεγκτική επιτροπή ολοκλήρωσε τη διαδικασία ανάδειξης συνέδρων. Συνολικά στο Εθνικό Μητρώο Μελών της ΟΝΝΕΔ είναι πλέον εγγεγραμμένα 82.757 μέλη. Αναδείχθηκαν 2.093 σύνεδροι, αριθμοί αυξημένοι από τους αντίστοιχους του Συνεδρίου του 2019, ενώ θα επικυρωθούν και 300 σύνεδροι προερχόμενοι από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα