Διεθνή ΜΜΕ για ανασχηματισμό: Στόχος η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, το ζητούμενο του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τι έγραψαν Reuters, Spiegel, New York Times και Financial Times

Για ανασχηματισμό που έγινε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι με τους δανειστές και να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση, κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Το Reuters επισημαίνει ότι ο ανασχηματισμός έγινε σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα, αλλά και για να ενισχυθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

"Όμως, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: "Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη".

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές.

Πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Τσίπρας διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου, αναφέρει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ένας οικονομολόγος που έχει περιγραφεί ως χαμηλών τόνων και έχει κάνει πρόοδο και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη», διατήρησε την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, σε μία κίνηση που φάνηκε ως προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. «Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του»μ αναφέρεται ακόμη.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ακόμη, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζοντας ότι ο ανασχηματισμός είναι επίσης και ένα βήμα για να αντιμετωπιστεί η φθίνουσα δημοτικότητα του κ. Τσίπρα.

"Αντικαταστάθηκαν οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί με μετριοπαθείς"

Οι Financial Times, επισημαίνουν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε κάποιους «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

Αφού τονίζεται ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζεται ως απρόσμενη κίνηση η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.

«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις σκληρούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας- αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει την πολυπόθητη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται,  σημειώνοντας ότι ο κ. Σκουρλέτης «ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας».

Απρόσμενη χαρακτηρίζει το δημοσίευμα και την τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας.

Spiegel: Βούληση για μεταρρυθμίσεις

Mε τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών, γράφει το Spiegel online.

Προκειμένου να καταδείξει τη βούλησή του για μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας αντικατέστησε πολλούς υπουργούς οι οποίοι αντετίθεντο στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει, επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Αντίθετα, απομακρύνθηκαν εκείνοι ο υπουργοί, οι οποίοι τάχθηκαν επανειλημμένα κατά των μεταρρυθμίσεων, όπως ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη, καθώς επίσης και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Και οι δύο είχαν τορπιλίσει την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, γράφει το Spiegel online.

Στο εσωτερικό ο Τσίπρας θέλει με τον ανασχηματισμό να στείλει το μήνυμα μιας «νέας αρχής», όπως έγραψε η κομματική εφημερίδα «Αυγή», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό.

Η ελβετική Neue Zuericher Zeitung (NZZ) εκτιμά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ανασχημάτισε την κυβέρνησή τoυ διότι θέλει να επιταχύνει τις συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις.

Οι παρατηρητές αποδίδουν τον ανασχηματισμό στις κακές για το κυβερνόν κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις. Προς το εξωτερικό ο Ελληνας πρωθυπουργός ήθελε να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε, διότι έτσι ο Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα στους διεθνείς δανειστές ότι θα συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική από την ακόμα απειλούμενη με χρεοκοπία χώρα, συνεχίζει η NZZ. Η δραστηριοποίηση στο θέμα της προσφυγικής κρίσης ενισχύεται υπό την ηγεσία Ιωάνη Μουζάλα στο υπουργείο Μετανάστευσης, συμπληρώνει.

Απομακρύνθηκαν ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αριστείδης Μπαλτάς λόγω της αντίθεσής τους στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντίστοιχα. Επίσης Πάνος Σκουρλέτης μετατέθηκε επειδή τορπίλισε την ιδιωτικοποίηση της δημόσια επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.

Ο ανασχηματισμός δεν έγινε για να σταλεί μήνυμα μόνο στο εξωτερικό, αλλά και προς το εσωτερικό, παρατηρεί η συντηρητική ελβετική εφημερίδα. Ετσι προωθήθηκαν και νεότερα, άφθαρτα μέλη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και η 31χρονη Εφη Αχτσίογλου από τη Θεσσαλονίκη η οποία θα ηγείται του υπουργείου Εργασίας.

Αναβαθμίστηκε επίσης ο κυβερνητικός εταίρος «Ανεξάρτητοι Ελληνες» οι οποίοι διατηρούν το υπουργείο Αμυνας και επιπλέον λαμβάνουν και το υπουργείο Τουρισμού.

Η αντιπολίτευση, η οποία ζητά εδώ και καιρό εκλογές εκφράστηκε πάντως επικριτικά για το νέο κυβερνητικό σχήμα, καταλήγει η Neue Zuericher Zeitung: «Πρόκειτια για έναν ανασχηματισμό μιας ούτως ή άλλως αποτυχημένης κυβέρνησης», σχολίασε η συντηρητική αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία χτες το βράδυ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ανασχηματισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έφη Αχτσιόγλου: Είναι νέα, είναι γυναίκα και με ένα 'βαρύ' χαρτοφυλάκιο

Και τώρα αξιολόγηση

Ο νέος "πρωινός καφές" του Μαξίμου

SHARE:

24Media Network