Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δυσαρέσκεια για ακρίβεια – εγκληματικότητα παρά την άνετη πρωτιά της ΝΔ

Διαβάζεται σε 3'
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δυσαρέσκεια για ακρίβεια – εγκληματικότητα παρά την άνετη πρωτιά της ΝΔ
Στιγμιότυπο από εκλογές EUROKINISSI

Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται για μια ακόμη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά του από τη ΝΔ να ξεπερνά τις 18 μονάδες. Που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική οι πολίτες.

Δυσαρεστημένη παραμένει η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα με προεξέχον αυτό της ακρίβειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

Παρά την άνετη διαφορά που καταγράφει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου επί του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τα ποσοστά που καταγράφει η αντιπολίτευση να μαρτυρούν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση στη χώρα.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,5%, το ΠΑΣΟΚ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,2%, το ΚΚΕ 8,1%, και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,%. Στο 3% η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, στο 2,5% οι Σπαρτιάτες, στο 2% η Νέα Αριστερά και 1,8% το ΜέΡΑ25.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμμβρίου).

Στις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης εντάσσονται η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι οι πολίτες

Συγκεκριμένα για την οικονομική τους κατάσταση οι πολίτες δεν φαίνονται ικανοποιημένοι. Το ποσοστό των απαντήσεων που λένε ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε πάλι στο 45% ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 42%, την ώρα που οι απαντήσεις ότι είναι καλύτερη παραμένουν κολλημένες στο 18%.

Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα.

Για τις δαπάνες των γιορτών, οι περισσότεροι απαντούν τα ίδια (40%), η αμέσως επόμενη απάντηση είναι τα ίδια (36%) και μόλις το 23% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.

Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα