Διπλό μήνυμα σε Τουρκία- Λιβύη και φόβοι για ατύχημα στο Αιγαίο

Διπλό μήνυμα σε Τουρκία- Λιβύη και φόβοι για ατύχημα στο Αιγαίο
Μαχητικά αεροσκάφη Eurokinissi

Η Ελλάδα θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας, ρητορική ή στο πεδίο, δήλωσε ο Γ.Οικονόμου, καλώντας την Άγκυρα να λάβει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο ατυχήματος.

Μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Λιβύη, ότι η νέα προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με το πρόσφατο μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει στέλνει η Αθήνα.

Ο φόβος όμως για ένα ατύχημα στο Αιγαίο ή για νέα πρόκληση νοτίως της Κρήτης είναι υπαρκτός και η ελληνική πλευρά καλεί την Άγκυρα να λάβει υπόψη της τον κίνδυνο της διαρκούς έντασης.

“Βεβαίως όταν υπάρχει συνεχής ένταση. συνεχής παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δε μένει αναπάντητη, πάντα υπάρχει η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Αυτό πρέπει πολύ καλά να το λάβει υπόψη της η τουρκική πλευρά”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί ειρήνη, αλλά είναι και ανυποχώρητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμία προκληση της Τουρκίας αναπάντητη, είτε στο πεδίο των λόγων, είτε σε έργα, στο πεδίο των πράξεων. Είμαστε ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας”, τόνισε επίσης ο κ.Οικονομου ερωτηθείς για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου νοτίως της Κρήτης μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης.

Ο κ.Οικονόμου υπενθύμισε ότι: “Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κ. Shoukry για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την παράνομη συμφωνία της Κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο και κοινός στρατηγικός στόχος μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη για μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειος.

Όπως επεσήμαναν οι δύο Υπουργοί η θητεία της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν έχει καμία αρμοδιότητα για συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης. Κυρίως όμως δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Και στην περιοχή αυτή η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για την Ελλάδα και για την Αίγυπτο. Επανέλαβε ο Υπουργός ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» του 2019 καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο, ενώ καταγγέλθηκε και από το Κοινοβούλιο της Λιβύης.”

Στο ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά και στην προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ο κ.Οικονόμου απάντησε:

Η προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, επαναφέροντας ένα έκνομο μνημόνιο, έχει ουσιαστικά καταδικαστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ουδείς αναγνωρίζει δικαίωμα της Λιβύης και της Τουρκίας να συνάπτουν συμφωνίες πάνω σε κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το καθαρό μήνυμα θα το λάβουν και οι Λίβυοι και οι Τούρκοι”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι: “Η πατρίδα μας είναι απολύτως θωρακισμένη απέναντι σε κάθε απειλή υβριδικού ή άλλου χαρακτήρα”, ενώ σχολίασε και τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα μετατρέψει και άλλες εκκλησίες σε τζαμιά, όπως έκανε με την Αγία Σοφία.

“Η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, η επίμονη αυτή τακτική, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα του Ερντογάν. Η χώρα μας δε θα παρακολουθήσει αυτό το παραλήρημα. Εκτός από την απειλητική και υβριστική συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας, προστίθεται και η προσβολή διαρκώς μνημείων πολιτισμού. Και αυτά τα βλέπει η διεθνής κοινότητα”, είπε και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα δε θα ξεστρατίσει από τη δική της στρατηγική. Όσοι ηγέτες φλερτάρουν με τον αναθεωρητισμό και ελπίζουν σε εύκολες νίκες, θερίζουν ήττες. Ας το δει αυτό ο Ερντογάν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα