Διπλωματικό μπαράζ: Διάβημα στην Τουρκία, επιστολή σε Πομπέο, επίκληση αμυντικής συνδρομής της ΕΕ

Διπλωματικό μπαράζ: Διάβημα στην Τουρκία, επιστολή σε Πομπέο, επίκληση αμυντικής συνδρομής της ΕΕ
Το ερευνητικό Oruc Reis με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο τον Αύγουστο του 2020 AP

Τις προκλήσεις της Τουρκίας, με τελευταία τον παράνομο χάρτη για την έρευνα και διάσωση, καταγγέλλει το ΥΠΕΞ σε ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, τους διεθνείς οργανισμούς πολιτικής αεροπορίας και ναυτιλίας, αλλά και τη Frontex

Σε διπλωματική αντεπίθεση για την καταγγελία των πρωτοφανών και κλιμακούμενων παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας, με τελευταία τον χάρτη για την επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, περνά η Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές με εντολή του Νίκου Δένδια το υπουργείο Εξωτερικών, προχωρά σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών, ζητώντας την παρέμβαση ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και την ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης της ΕΕ, που σημαίνει αμυντική συνδρομή εάν η χώρα μας δεχθεί επίθεση, ενώ βάζει στο παιχνίδι και τη Frontex, προκειμένου να αναγκάσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του παράνομου τουρκικού χάρτη.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στις κάτωθι ενέργειες:

  • Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 42.7 της Συνθήκης για την ΕΕ ορίζει ότι “σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”. 
  • Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, και συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. 
  • Παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.
  • Πραγματοποίηση από την Πρεσβεία στην Άγκυρα έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.
  • Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας. 
  • Προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα