Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Ποινική δίκη – πολιτικά επίδικα

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Ποινική δίκη – πολιτικά επίδικα
Eurokinissi

Ο κοινωνικός εκφασισμός και ο προσανατολισμός της ΕΛ.ΑΣ έρχονται στο πολιτικο προσκήνιο με την έναρξη, σήμερα, της δίκης των 6 κατηγορούμενων. Συνήγορος των 4 εναγόμενων αστυνομικών ο βουλευτής της Ν.Δ, Θανάσης Πλεύρης

Μια ακόμη δίκη με σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά επίδικα, έρχεται από σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο ενώ συνεχίζεται αυτή της Χρυσής Αυγής: Η δίκη των κατηγορούμενων για την δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου (Zackie). Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα -παρότι η δολοφονία που διερευνείται τελέστηκε το 2018 – εκτός από το ποινικό της μέρος, επαναφέρει αντικειμενικά το πολιτικό ζήτημα της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ και την συνταύτισή των πρακτικών της με αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις.

Συνολικά πρόκειται για μία υπόθεση, που ίμπορεί να μην αφορά άμεσα τον φασισμό, σχετίζεται όμως τον κοινωνικό εκφασισμό. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ζακ Κωστόπουλος υπήρξε ακτιβιστής, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολέμιος της ομοφοβικής βίας. Άλλωστε υπό το πρίσμα αυτό είχαν αντιμετωπιστεί τα γεγονότα του 2018 από ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος.

Βασική πολιτική διάσταση της υπόθεσης ειναι η στάση της αστυνομίας. Το αν και το γιατί υπάρχουν στο εσωτερικό της αντιδραστικοί θύλακοι καθώς και ο προσανατολισμός της. Το ότι 4 αστυνομικοί θα δικαστούν μαζί με τους δύο κατηγορούμενους (Σ. Δημόπουλος Α. Χορταριάς) καθώς και η συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2018 από μέριδα των ΜΜΕ να παρουσιαστεί η υπόθεση σαν «απόπειρα ληστείας με ατυχές αποτέλεσμα», δημιουργούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Θ.Πλεύρης στην γιορτή της Αστυνομίας Eurokinissi

Ο συνήγορος Θάνος Πλεύρης

Μάλιστα αυτές συμβολίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, από το γεγονός ότι ένας εκ των συνηγόρων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης.

Στοιχείο που από μόνο του κατατείνει στο από ποια πολιτική τάση καταβάλλεται προσπάθεια η υπόθεση αυτή να εμφανιστεί ως ένα γεγονός που δεν σχετίζεται με ρατσιστικά και ομοφοβικά στερεότυπα και δεν αφορά την λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα δεν αποφεύγονται οι πολιτικοί συνειρμοί με το γεγονός ότι ο πατέρας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστναντίνος Πλεύρης παραστάθηκε ως συνήγορος των «χρυσαυγιτών». Παρά την προσπάθεια του Θάνου Πλεύρη να αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα του πατέρα του.

Ερώτηση στην Βουλή αλλά ...όχι για τις συνθήκες θανάτου του Ζάκ Κωστόπουλου, έκανε το 2018 ο Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Αξίζει να θυμίσουμε μάλιστα ότι στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης ενεπλάκει, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, και ο νύν υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η εμπλοκή συνίσταται στο ότι τον Δεκέμβριο του 2018, με την Βουλή κλειστή και εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε – πέρα από κάθε κοινοβουλευτική συνήθεια και πρακτική – να καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για την υπόθεση.Η ερώτηση αφορούσε το πώς και το γιατί είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ (στην προκειμένη στο News247) το πόρισμα που αφορούσε τις πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμαινε στο κείμενο της ερώτησης πως «διερωτάται κανείς αν η Ελληνική Αστυνομία σκόπιμα διοχέτευσε με παράνομο τρόπο το πόρισμα στο συγκεκριμένο ΜΜΕ ή εν αγνοία της ηγεσίας στελέχη που είχαν άμεση πρόσβαση στη διαδικασία έκαναν τη διαρροή εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη». Επίσης ζητούσε να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με το πώς έγινε η διαρροή. Η κίνηση όμως αυτή είχε αποτιμηθεί ως απαξιωτική για το ίδιο το πόρισμα και την αξιοπιστία του. Αποτελεί μάλιστα ερώτημα αν θα επικαλεστεί αυτά τα γεγονότα η υπεράσπιση των αστυνομικών, στην δίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Για την δίκη των κατηγορούμενων για την δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται πως «ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι παλεύουν για μια κοινωνία ανοιχτή, δίκαιη και συμπεριληπτική. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και αόρατους ανθρώπους.Η τιμωρία των ενόχων αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δικαίωση της μνήμης του Ζακ Κωστόπουλου. Όμως, οφείλουμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επιμονή, ώστε να εξαλείψουμε τις κοινωνικές διακρίσεις κάθε είδους και τις αιτίες που τις προκαλούν. Καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών είναι να μην εφησυχάζουμε, μέχρι να απομονωθεί εντελώς κάθε μορφή ρατσισμού και σεξισμού».

Το Μέρα 25

Σε δική του ανακοίνωση το Μέρα 25 σημειώνει ότι «η μνήμη του Ζακ που λοιδορήθηκε όσο τίποτα άλλο από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης με τεράστια προσπάθεια αποσιώπησης της υπόθεσης και διαστρέβλωσης της ουσίας. Δύο χρόνια μετά, η Zackie πεθαίνει ξανά και ξανά μέσα από τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις». Προσθέτει πως «χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο ολόκληρα χρόνια ολιγωρίας της δικαιοσύνης για να φτάσει η υπόθεση να εκδικαστεί στις 21 Οκτωβρίου, με τους δολοφόνους του Ζακ να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Παλεύουμε για να δικαιωθεί η μνήμη της Zackie και να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη της δολοφονικής επίθεσης από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο σημείο και είδαν τον Ζακ να είναι αιμόφυρτος στο δρόμο από τις κλωτσιές των “νοικοκυραίων”»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα