Δράσεις κατά του εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας πρότεινε η Ρένα Δούρου στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών

Δράσεις κατά του εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας πρότεινε η Ρένα Δούρου στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών

Η Περιφερειάρχης Αττικής βρέθηκε στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναφέρθηκε στο θέμα του προσφυγικού στο οποίο όπως είπε η ΕΕ παρότι πιο πλούσια και πιο οργανωμένη από ποτέ κλείνει τα μάτια

Την ανάγκη αποτελεσματικής δραστηριοποίησης των τοπικών αρχών κατά του ρατσισμού και του εξτρεμισμού, επισήμανε στη συνεδρίαση της 29ης Συνόδου της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Το θέμα της συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κατά του εξτρεμισμού.

Η κ. Δούρου χαρακτήρισε το ζήτημα «κρίσιμο», γιατί όπως είπε, θίγει τις βασικές οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης. Αξίες που δοκιμάζονται σκληρά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπό την πίεση ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος που δημιουργεί κύματα ξεριζωμένων προσφύγων.

Είναι παράλληλα επείγον, γιατί απειλεί την κοινωνική συνοχή, μέσα από την άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενη στην απάντηση του γενικού γραμματέα Thorbjørn Jagland προς τον δήμαρχο Σάμου, υπογράμμισε ότι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού οι νέοι και οι νέες βλέπουν την ΕΕ "πιο πλούσια και πιο οργανωμένη από ποτέ... να κλείνει τα μάτια". Δηλώνει ότι θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν κοινές διαπιστώσεις ώστε να επιλεγεί από κοινού η ορθή αντιμετώπιση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση: πρώτον, την επεξεργασία αποτελεσματικών στρατηγικών στην κατεύθυνση της πρόληψης - όπως ορθά τονίζεται στην έκθεση - και δεύτερον, τη σοβαρή ευθύνη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων λόγω της εγγύτητάς τους στους πολίτες. «Ας κάνουμε όμως την υιοθέτηση αυτού του κειμένου, που θα μείνει ευχολόγιο αν δεν συνοδευτεί από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, το πρώτο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Γιατί συζητήσεις έχουμε κάνει αρκετές. Τώρα χρειάζεται δράση και όχι πια λόγια», τόνισε, κλείνοντας την παρέμβασή της η Περιφερειάρχης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network