Επεκτείνουν τον φράχτη στον Έβρο, για να μπει φραγή στη συζήτηση για τις υποκλοπές

Επεκτείνουν τον φράχτη στον Έβρο, για να μπει φραγή στη συζήτηση για τις υποκλοπές
Φράκτης στον Έβρο EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ.Μητσοτάκη με αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, καθώς η κυβέρνηση καταγγέλλει την Τουρκία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Το “χαρτί” του “εθνικού κινδύνου” λόγω εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία “παίζει” η κυβέρνηση, εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται άλλωστε σε δύσκολη θέση, ιδίως μετά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική, την οποια θα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το “άδειασμα” του ΚΚΕ στην κυβερνητική προσπάθεια να βρει ευρύτερη νομιμοποίηση για διεύρυνση της έρευνας από το 2012.

Μέσα στο κλίμα αυτό, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε για δύο ώρες, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη στον Έβρο.

Σαφής επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ξυπνήσει μνήμες από τις αρχές του 2020 και τη μεταναστευτική κρίση στα χερσαία σύνορα της χώρας, η οποία είχε όμως συσπειρώσει τότε τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή επικαλέστηκε τον κρίσιμο ρόλο της ΕΥΠ και στον Έβρο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την πολιτική αναταραχή από τις υποκλοπές.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ειδικότερα να επεκταθεί ο φράχτης στον Έβρο, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο του briefing, είχε αφήσει άλλωστε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε μάλιστα ότι: “Το τελευταίο διάστημα εκτυλίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης προς την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο σε μια μέρα – την περασμένη Πέμπτη – αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες. Σε μία μέρα μόνο. Και είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου, καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές Αρχές. Όπως και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές και έχουν οδηγηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη.”

Αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, έχει κάνει λόγο για ένα “υβριδικό πόλεμο” με την Τουρκία να φέρνει μετανάστες στις όχθες του Έβρου και να τους πιέζει δια της βίας στις νησίδες του ποταμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως η Τουρκία έσωσε τα δύο τελευταία χρόνια 41.000 μετανάστες τους οποίους η Ελλάδα άφηνε να πνιγούν στο Αιγαίο.

“ Όλοι γνωρίζουν ποιος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, εκμεταλλευόμενος τη δυστυχία ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα ζωής. Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Πρόσφατα έχουμε και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που διέσωσαν οι ελληνικές Αρχές, των 38 μεταναστών. Οι ελληνικές Αρχές σώζουν ανθρώπινες ζωές και στον Έβρο και στο Αιγαίο -υπάρχουν πολλά παραδείγματα που έχουν καταγραφεί προς την κατεύθυνση αυτή- και από την άλλη, ακολουθούν μια πολιτική μεταναστευτική, αυστηρή αλλά δίκαιη, υπερασπιζόμενες τα σύνορα της χώρας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με ανθρωπισμό, με σεβασμό στα δικαιώματα δυστυχισμένων ανθρώπων, χωρίς όμως να είμαστε πολιτικά αφελείς και χωρίς σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να ξαναβιώσει η Πατρίδα, αλλά και η ελληνική κοινωνία, τα όσα ζήσαμε σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην περίοδο της περασμένης διακυβέρνησης. Δεν θα ξαναέχουμε ούτε Μόριες, ούτε Ειδομένη, ούτε ανθρώπους να ταλαιπωρούνται στα κέντρα των πόλεων, τις εθνικές οδούς και τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να φυλάει τα σύνορά της και θα εξακολουθεί να σώζει ανθρώπινες ζωές και στον Έβρο και στο Αιγαίο.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα