Ευρωπαϊκή Ένωση: Ψάχνει κοινή γραμμή για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ψάχνει κοινή γραμμή για το εμβόλιο της AstraZeneca
AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Κομισιόν απαιτεί ομοψυχία και κοινή γραμμή από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε ως προς τη συνέχιση της χρήσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Οξφόρδης/AstraZeneca.

Πιέζουν οι Βρυξέλλες τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ακολουθήσουν μια κοινή, θετική γραμμή ως προς τη χρήση του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ύστερα από σειρά συναντήσεων υπουργών Υγείας με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπου υπήρξε η σύσταση εκ νέου για την ευρεία χρήση του εμβολίου, αρκετές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών φαινόνται διχασμένες ανάμεσα στην επιβολή περιορισμών και το πλήρες “πράσινο φως” στη χρήση του AstraZeneca.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωσή της τόνισε πως τα κράτη – μέλη πρέπει να βαδίσουν σε κοινή πλεύση, ανατρέποντας τις αρνητικές αντιλήψεις γύρω από το εμβόλιο

Η Κυριακίδου δήλωσε:“η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια. Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών”.

Επιπροσθέτως η κυρία Κυριακίδου ανέφερε ότι ζήτησε από τους Υπουργούς Υγείας «να ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού»

Η επόμενη κίνηση της Ελλάδας

Ο λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, είπε ότι σήμερα ή το πολύ αύριο, θα ανακοινωθεί η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς αναμενόταν νωρίτερα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο γιατρός τόνισε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, έκανε λόγο για πιθανή συσχέτιση των περιστατικών που προκάλεσαν ανησυχία με το εμβόλιο της AstraZeneca και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα περίεργο σύνδρομο, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα θρομβώσεων από το εμβόλιο, σύμφωνα με δημοσίευση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), είναι ελάχιστη, ενώ ο ΕΜΑ έχει καταγράψει και επίσημα τις θρομβώσεις ως παρενέργεια του εμβολίου, τονίζοντας όμως ότι τα ωφέλη του εμβολίου ξεπερνούν κατά πολύ το ρίσκο και δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβάλλουν τον περιορισμό της διανομής του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Παρά τα συμπεράσματα, τουλάχιστον 17 κράτη-μέλη έχουν καθιερώσει περιορισμούς στη χρήση του εμβολίου, ενώ και ο βρετανικός φορέας έγκρισης φαρμάκων και εμβολίων, έχει συμπεράνει πως οι πολίτες ηλικίας κάτω των 30 ετών, πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια εκτός του AstraZeneca, όταν αυτό είναι εφικτό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα