Γεννηματά: “Η κυβέρνηση επιλέγει να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το μάρμαρο”

Γεννηματά: “Η κυβέρνηση επιλέγει να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το μάρμαρο”
Συναντηση της Προεδρου του ΚΙΝΑΛ Φωφης Γεννηματα με την ΓΣΕΕ εν οψει της ΔΕΘ Eurokinissi

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Οι 9 θέσεις του κόμματος για την εργασία.

Mε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τον αναπληρωτή γραμματέα οργανωτικού, Θάνο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι η Φώφη Γεννηματά στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα, Γιώργος Μουλκιώτης, και οι υπεύθυνοι τομέων Εργασίας και Συνδικαλιστικού, Χρήστος Μέγας και Γιώργος Βασιλόπουλος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «η εργασία είναι βασικός επιταχυντής της ανάπτυξης» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «επιλέγει να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι το μάρμαρο της κρίσης» επικαλούμενη την έκθεση Πισσαρίδη ως ενδεικτική για τις αντιλήψεις και τις επιλογές της κυβέρνησης. «Με την εφαρμογή του δόγματος “μισή δουλειά-μισός μισθός”. Με επιδόματα φτώχειας Την υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», ανέφερε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι απαιτούνται «να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» .

Συναντηση της Προεδρου του ΚΙΝΑΛ Φωφης Γεννηματα με την ΓΣΕΕ εν οψει της ΔΕΘ Eurokinissi

 

Πρότεινε άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Την εφαρμογή Προγράμματος Επιδότησης Εργασίας (αντί του αποτυχημένου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) για τις επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού των εργαζομένων. Με αντάλλαγμα την διατήρηση των θέσεων εργασίας , των υφιστάμενων συμβάσεων και των δικαιωμάτων.
  • Την κάλυψη όλων των εργαζόμενων που χάνουν την δουλειά τους, αλλά και των ήδη ανέργων με αυξημένα επιδόματα ανεργίας.
  • Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες σε όλους τους εργαζόμενους εποχιακά στον τουρισμό και στην εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, μέριμνα για την χορήγηση του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων.
  • Την κήρυξη ως υποχρεωτικών όλων των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφονται με πρώτη αυτή του επισιτισμού.

Ειδικότερα το πρόγραμμά του ΚΙΝΑΛ περιλαμβάνει τις εξής 9 θέσεις:

1ον Σταθερή πολιτική μας είναι ο ανοιχτός διάλογος με τα συνδικάτα για όλα τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

2ον Νέες Δουλειές για τους ανέργους.

3ον Ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής» για την πρόσβαση όλων στην γνώση, σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών.

4ον Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

– Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, περνά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να καθορίζεται με απόφαση των ίδιων των Κοινωνικών Εταίρων.

-Ενίσχυση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, με βάρος στην υποχρεωτικότητα και την καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι.

5ον Κανόνες στην εργασία

6ον Γα τους τηλεργαζόμενους.

– Να εξασφαλίζεται η συναίνεση του εργαζομένου και όχι να εξαναγκάζεται αυτός σε αλλαγή της μορφής εργασίας του.

– Να τηρούνται απαρέγκλιτα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα το ωράριο εργασίας.

7ον Πολιτικές στήριξης των ανέργων.

Το επίδομα ανεργίας μπορεί να χρησιμοποιείται και ως επιδότηση εργασίας για την πρόσληψη του άνεργου.

8ον Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους.

«Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο εθνικό διάλογο για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι όσο ποτέ αναγκαία» τόνισε και προσέθεσε: «Νέοι πόροι μπορούν να αντληθούν και από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, των υδρογονανθράκων και του ορυκτού πλούτου. Όπως έχουμε δείξει με το νόμο για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.».

9ον Αντιμετώπιση των διακρίσεων-Στήριξη των γυναικών εργαζόμενων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα