Γιώργος Αρβανιτίδης: Σχεδιάζουμε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Γιώργος Αρβανιτίδης: Σχεδιάζουμε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της ενεργειακής ανεξαρτησίας
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης γράφει στο NEWS 24/7 για την προοδευτική ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο που σχεδιάζει το ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης – Αν. Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας όλο και πληθαίνουν.

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σημαντικές στρεβλώσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα, διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης είναι σε αδιέξοδο. Και αυτό γιατί ο σκοπός δεν είναι απλώς η αντικατάσταση του λιγνίτη με ένα ακόμη ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο. Ο στόχος πρέπει να είναι η πλήρης απο-ανθρακοποίηση της οικονομίας, μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ και τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής τους, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει όχι μόνο επενδύσεις για λίγους στις ΑΠΕ, αλλά και για τους πολλούς και τους πιο αδύναμους. Αυτό πρέπει να γίνει με σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η δίκαιη μετάβαση όλων των ενεργοβόρων περιοχών και βέβαια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια του δικτύου.

Από την άλλη πλευρά, η γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ, χρειάζεται εκτεταμένες επενδύσεις στο δίκτυο και σε καινοτομίες που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει σε ένα σύγχρονο δίκτυο ώστε να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους, ώστε να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα η ενεργειακή φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες σε μόνιμη βάση.

Όσον αφορά στην κρίση τιμών, η κυβέρνηση διάλεξε από την αρχή της κρίσης έναν και μοναδικό δρόμο για την αντιμετώπισή της. Αυτόν των επιδοτήσεων. Παλιά, συντηρητική συνταγή κρατισμού και παγίδευσης των πολιτών – ψηφοφόρων σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς καμία προοπτική. Και αυτό γιατί το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις μοιάζει με ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Όσα λεφτά και να δώσεις, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Έτσι, η Κυβέρνηση ξεκίνησε επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με 200 εκ. ευρώ και πλέον έχει ανέλθει στο 1 δισ. Ευρώ, με προοπτική να φτάσει τα 2 δισ. Ευρώ. Ο χειμώνας όμως είναι ακόμα μπροστά μας και το χειρότερο είναι ότι οι ευάλωτοι καταναλωτές, όσα λεφτά και να δοθούν, θα παραμένουν ευάλωτοι στην επόμενη έξαρση της κρίσης και θα αναμένουν πάλι από το κράτος να επιδοτήσει τους λογαριασμούς τους. Αυτή η απόλυτη εξάρτηση των νοικοκυριών από το κράτος φαίνεται ότι αρέσει τόσο πολύ στην κυβέρνηση που σχεδιάζει να δημιουργήσει μόνιμο (!) μηχανισμό επιδότησης για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, αυτή της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Αν το Σεπτέμβρη, όπως προτείναμε, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει 1 δισ. ευρώ για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα τα νοικοκυριά, με τη δική τους παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, σήμερα πάνω από 400.000 ευάλωτα νοικοκυριά θα είχαν 3.500 kWh δωρεάν ηλεκτρισμού κάθε χρόνο για 30 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικά προοδευτική ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσωπο. Η πολιτική που απελευθερώνει τον πολίτη από ενεργειακές εξαρτήσεις και τον μετατρέπει σε αυτοπαραγωγό καθαρής ενέργειας, συμμετέχοντας ομότιμα στην ενεργειακή αγορά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα