Οι νέες επιδοτήσεις για ρεύμα και αέριο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Οι νέες επιδοτήσεις για ρεύμα και αέριο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση
Λογαριασμός της ΔΕΗ eurokinissi

Οι 4+1 παρεμβάσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων στην ενέργεια που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή περιλαμβάνουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Τα «χαρτιά» του αναμένεται να ανοίξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο στη Βουλή ως προς τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη μείωση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων του ρεύματος και του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Η ενεργειακή κρίση όσο τρέχουν οι μήνες του χειμώνα και όσο δεν βρίσκεται διέξοδος στη διελκυστίνδα Βρυξελλών – Μόσχας για τον Nord Stream 2 δείχνει όλο και περισσότερο τα «δόντια» της.

Οι τιμές της ενέργειας κινούνται χωρίς… φρένα και τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο. Έτσι στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα η μέση τιμή της κλείδωσε στα 326,94 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, διατηρώντας ουσιαστικά αμετάβλητο το χθεσινό ρεκόρ. Αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ο δείκτης TTF κινούταν σε υψηλά επίπεδα στα 132 με 135 ευρώ.

Το καμπανάκι στην κυβέρνηση σήμανε ξανά, με δεδομένο ότι οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κάθε μήνα φουσκώνουν όλο και περισσότερο και οι μέχρι τώρα ελαφρύνσεις αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για το επόμενο τουλάχιστον τετράμηνο δεν «βλέπουν» την εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.

Η κυβέρνηση δρομολογεί πέντε παρεμβάσεις για τον περιορισμό των αλλεπάλληλων κυμάτων των αυξήσεων. Οι τέσσερις είναι άμεσες και αποσκοπούν στην ταχεία απορρόφηση μέρους του κόστους στους καταναλωτές και η μία έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και στοχεύει στη διαρκή προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα μέτρα αυτά, μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Σάββατο από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.

Πρόκειται για:

1. Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση των 39 ευρώ που λαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες για τον μήνα Νοέμβριο και πρόκειται να τους πιστωθεί και τον Δεκέμβριο θα αυξηθεί. Πηγές θέλουν να ανεβαίνει τουλάχιστον στα επίπεδα των 48 ευρώ και σίγουρα θα αφορά τις καταναλώσεις του τρέχοντος μηνός. Δεν αποκλείεται και έκπληξη, δηλαδή να πιστωθεί και για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση δίνεται για τις καταναλώσεις μέχρι 300 kWh μηνιαίως.

2. Χορήγηση έκπτωσης στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον μήνα Οκτώβριο τα νοικοκυριά θα έχουν ένα όφελος της τάξης των 11 ευρώ/MWh και 15 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο. Οι εκπτώσεις θα δοθούν αναδρομικά μέσω των λογαριασμών του Δεκεμβρίου.

Για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου, τόσο ο υπουργός ΠΕΝ, όσο και ο πρωθυπουργός, έχουν κάνει λόγο για διπλασιασμό του αρχικά αναγγελθέντος ποσοστού 15%, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάμε σε μείωση στα επίπεδα των 26 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Εξετάζεται και η χορήγηση εκπτώσεων για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

3. Παγώνει η πληρωμή ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Πρόσφατα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων ενέργειας και δυναμικότητας του δικτύου διανομής από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Οι χρεώσεις αυτές θα πληρωθούν μεταγενέστερα, από την Άνοιξη και μετά, σε τέσσερις δόσεις.

4. Παγώνει η πληρωμή ΥΚΩ για βιομηχανίες και αγροτικές επιχειρήσεις

Με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ηλεκτρικής ενέργειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

5. Μόνιμες επιδοτήσεις για ευάλωτα νοικοκυριά έως το 2030

Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μόνιμου και αυτόματου μηχανισμού που θα παρέχει προστασία μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει στην ετοιμασία του προαναφερόμενου μηχανισμού αλλά και στα εισοδηματικά και καταναλωτικά κριτήρια των ομάδων του πληθυσμού που θα ενισχύονται όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται υπέρμετρα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να κρατήσει για όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Μία δεκαετία κατά την οποία οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου θέλουν την ενεργειακή κρίση να επανεμφανίζεται σε τακτά διαστήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα