Η ελληνική πρόταση, η στήριξη από την Αυστρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ελληνική πρόταση, η στήριξη από την Αυστρία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία για το πρόγραμμα – γέφυρα που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους. To Σαββατοκύριακο θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας

Την ώρα που κάποιοι προβλέπουν μια εβδομάδα σύγκρουσης για την Ελληνική πλευρά στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν ισχυροί σύμμαχοι στο προσκήνιο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα υπάρχει κατάληξη για συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της. Μάλιστα φέρεται να συμπλήρωσε πως θα έχει επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτησή του πως η πρόταση για συμφωνία – γέφυρα θα πρέπει να στηριχτεί και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το κόμμα του.

Σε συνέχεια της γραμμής του Αλέξη Τσίπρα δεν αποκλείεται οι υπουργοί της κυβέρνησης κατά τη τελευταία ημέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων να καλέσουν τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, πετώντας με αυτό τον τρόπο το μπαλάκι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην κυβέρνηση την ίδια ώρα παραμένουν στην γραμμή δημιουργίας ενός μορατόριουμ μέχρι να βρεθεί η τελική λύση με βασικό επιχείρημα πως το πρόγραμμα γέφυρα δεν έχει κανένα κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Βασικό επιχείρημα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών είναι ότι «το Μνημόνιο δεν αποτελεί κανόνα και πως κανόνα της Ε.Ε είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ».

Όπως τονίζουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό πάντα την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους.

Το Σαββατοκύριακο το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας

Πιστή στις εξαγγελίες της η κυβέρνηση πως το θέμα του Προέδρου τη Δημοκρατίας θα κλείσει μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, αποφάσισε, όπως όλα δείχνουν, να μεταθέσει την ημερομηνία εκλογής για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο αρχικός προγραμματισμός για την εκλογή Προέδρου ήταν η 13η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει τις τελικές επαφές του αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ειδική σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και της Πολιτικής Γραμματείας.

Χωρίς να επιβεβαιώνεται καμία επαφή και καμία επίσημη πρόταση επικρατέστερος υποψήφιος παραμένει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πηγή: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network