Η λογική πίσω από την πρόταση Τσίπρα για αργία λόγω καύσωνα - Στήριξη απο τους ειδικούς

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αργία τη Δευτέρα αρχικά λοιδορήθηκε, αλλά τελικά μπήκε για τα καλά στην ατζέντα. Τι λένε οι ειδικοί.

H πρόταση που μετέφερε στο δημόσιο διάλογο την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας για κήρυξη αργίας την προσεχή Δευτέρα έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προστατευθούν από τον ισχυρό καύσωνα λοιδορήθηκε.

Αλλοι αναζήτησαν ψηφοθηρικούς λόγους πίσω από αυτό, άλλοι τον κατηγόρησαν για λαϊκισμό, άλλοι μίλησαν για ανέφτικα πράγματα.

ADVERTISING

Στην πραγματικότητα όμως, κάτι που τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και στο σχετικό ποστ την Πέμπτη, απλά μετέφερε την ανησυχία αλλά και την πρόταση των ειδικών μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη.

Είναι άλλωστε απολύτως ακριβές ότι οι ειδικοί ανησυχούν διότι το κύμα που καύσωνα που άρχισε να πλήττει τη χώρα από σήμερα Παρασκευή είναι ιδιαίτερα οξύ γεγονός που έφερε στο νου κάποιων ακόμη και τον φονικό καύσωνα του 1987.

Επίσης, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του NEWS24/7 ήδη εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών που απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους έχουν έρθει σε επαφή με τις αρχές αναζητώντας λύσεις για την προστασία του προσωπικού τους.

Τελικά παρά τις... ειρωνείες απο κυβερνητικές πηγές, η πρόταση αποδείχθηκε ότι είχε βάση, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε μέτρα προστασίας των εργαζομένων για τον καύσωνα.

Ήταν φανερό ότι με τη διάρκεια του φαινομένου, η προστασία των εργαζόμενων θα ήταν ένα ζήτημα που θα απασχολούσε, όπως θα απασχολήσει και το ζήτημα της αντοχής του συστήματος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που επίσης έθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διακοπές ρεύματος εν μέσω καύσωνα θα ήταν πιθανώς και μοιραίες για συμπολίτες μας.

Δείτε παρακάτω το σχετικό tweet του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά για τη θερμική έξαρση που θα έχει κορυφωθεί μέχρι την Τρίτη:

Παρότι η θερμική έξαρση παρουσιάζεται προς την Τρίτη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ θερμές -τουλάχιστον έως την Παρασκευή- κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.

Δαμάχη κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάστηκε με σκωπτικό τρόπο απο κυβερνητικά στελέχη, που σημείωσαν ότι: "ο επερχόμενος καύσωνας, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει μια δοκιμασία για όλους. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνέπειών του κι έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής. Αποτελεί, όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ.Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απαντώντας έκαναν λόγο για ερασιτεχνισμό και αλαζονεία.

"Ευχόμαστε την επόμενη εβδομάδα να μην χρειαστεί για μια ακόμη φορά να επαναλάβουμε τα ίδια για τον ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί ένα προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο», διαμηνύουν και προσθέτουν: "Γιατί την τελευταία φορά, δε πήραν απλά κάτω από τη βάση αλλά έδωσαν λευκή κόλλα, αφού "κατάφεραν" να αφήσουν χωρίς ρεύμα μέσα στο χιονιά σχεδόν για μια εβδομάδα τα μισά τα βόρεια προάστια. Ωστόσο, ειλικρινά δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι η ανικανότητα ή η αλαζονεία που τον οδηγεί να μην ακούει κανέναν, ακόμη και τους ειδικούς, όταν αυτοί εγκαίρως του κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την πολιτική προστασία".

Πώς να προστατευθείτε από τον καύσωνα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Καύσωνας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network