Η “μητέρα των μαχών” στο μεταναστευτικό

Η “μητέρα των μαχών” στο μεταναστευτικό
Συνοδος Κορυφής Eurokinissi

Ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο μεταναστευτικό που εξακολουθεί να διχάζει την ΕΕ αποτελεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι δε θα είναι κέντρα κράτησης οι πλατφόρμες αποβίβασης μεταναστών. Στο κείμενο συμπερασμάτων θα αναφέρεται και η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας

Ως… μητέρα των μαχών περιγράφεται από Ευρωπαίους διπλωμάτες η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης στο μεταναστευτικό, που εξακολουθεί να διχάζει τους ηγέτες της ΕΕ. Μετά την άτυπη μίνι Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, η Κομισιόν ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μια βάση κοινής συμφωνίας. Βασικό “σημείο” συζήτησης θα είναι οι διαβόητες πλέον πλατφόρμες αποβίβασης (disembarkation platforms) εκτός ΕΕ ως πρώτο κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων. «Δεν θα είναι κέντρα κράτησης», δήλωνε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι το πιο δύσκολο θέμα της συνάντησης των ηγετών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, αλλά δεν είναι το μόνο που θα συζητήσουν οι επικεφαλής των κρατών μελών. Εμπορική πολιτική στην εποχή Τραμπ, ενίσχυση της άμυνας, εμβάθυνση της Ευρωζώνης και διεύρυνσης της ΕΕ, βρίσκονται ακόμη στην ατζέντα, που συμπληρώνεται και από τις εξελίξεις στο Brexit, τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και τη Ρωσία.

Press point Zaev

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διεύρυνση εντάσσεται και η παρουσία Ζάεφ στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοινωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις τρεις ώρα Ελλάδας και οι δύο αξιωματούχοι θα βρεθούν ενώπιον των διαπιστευμένων δημοσιογράφων. «Είναι μια κίνηση που “ξεχωρίζει” την ΠΓΔΜ από την Αλβανία», παρατήρησε διπλωμάτης των Βρυξελλών, που μίλησε για μια «συμβολική κίνηση».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στη συνέχεια, οι ηγέτες θα ενημερωθούν για το ανακοινωθέν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019 και υπό προϋποθέσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου θα συμπεριληφθεί και μία παράγραφος για την “ιστορική συμφωνία” των Πρεσπών, όπως ο ίδιος ανέφερε.

Μεταναστευτικό

Στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, οι ηγέτες θα κληθούν να δώσουν το “πράσινο φως” στις πλατφόρμες αποβίβασης (disembarkation platforms) εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στο πρότυπο αυτού που λειτουργεί ήδη στη Λιβύη. «Χρειάζεται η συνεργασία με τρίτες χώρες, κατά το πρότυπο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Δεν μπορώ να σας πω πώς θα είναι σε τεχνικό επίπεδο, πάντως δεν θα είναι κέντρα κράτησης», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα είναι αυτές οι πλατφόρμες. Όπως άφησε να εννοηθεί, αν τελικά εγκριθούνοι πλατφόρμες, θα συγκροτηθεί μια ομάδα ειδικών που θα καθορίσει το πώς θα λειτουργούν και τι ακριβώς θα συμπεριλαμβάνουν. «Θέλω να είμαι θετικός ότι θα υπάρξει συμφωνία. Όπως επίσης και στα πέντε από τα επτά σημεία της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας εξωτερικών συνόρων και περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων», είπε ο ειδικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, οι 16 ηγέτες συζήτησαν τρεις εκδοχές αυτού του σχεδίου, που αφορά κυρίως ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα από την ΕΕ ή και από το Λιμενικό τρίτων χωρών. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, σχεδιάζονται περιφερειακές πλατφόρμες σε συνεργασία με τις χώρες της βόρειας Αφρικής όπως λειτουργεί ήδη στη Λιβύη. Η δεύτερη εκδοχή είναι περιφερειακά κέντρα σε ευρωπαϊκά κράτη. Και το τρίτο σενάριο είναι κέντρα που βρίσκονται εξ ολοκλήρου στη δικαιοδοσία τρίτων χωρών. Η τρίτη εκδοχή είναι ήδη εκτός “τραπεζιού” καθώς αντίκειται στο διεθνές Δίκαιο.

Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν και τη δεύτερη δόση των 3 δισ. Ευρώ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Παρότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου απεφάνθη ότι η Τουρκία “απομακρύνεται από την ΕΕ”, η συμφωνία για το προσφυγικό λειτουργεί, συνεπώς η εισήγηση για την εκταμίευση των χρημάτων είναι θετική.

«Όταν συζητούμε τα θέματα της μετανάστευσης ή της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε το γεωπολιτικό περιβάλλον μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά», τόνισε ο Πρόεδρος Τουσκ, παραπέμποντας στη στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ και την απόρριψη, εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, της κοινής διακήρυξης των επτά πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών. Οι ηγέτες θα δεσμευθούν να εντείνουν τις προσπάθειες για να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία του μπλοκ και να μειώσουν την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ.

Καθόλου αισιόδοξος δεν ήταν ο αξιωματούχος σε σχέση με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. «Το βασικό πρόβλημα είναι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις που δεν γίνονται δεκτές από αρκετές χώρες. Οι χώρες εισόδου είναι υπεύθυνες αλλά για πόσο χρόνο θα είναι υπεύθυνες;», αναρωτήθηκε. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός Δουβλίνου, όπου η συζήτηση θα συνεχιστεί. Δεν έχουμε ορίσει χρονοδιάγραμμα, αλλά ζητάμε από την Αυστριακή Προεδρία να συνεχίσει, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση αλλά όχι άμεσα».

Εμβάθυνση της Ευρωζώνης

Την Παρασκευή, οι ηγέτες θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Η «μεταμόρφωση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε… «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Επίσης, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι θα ζητήσει την καθοδήγηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα που θα διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.

«Είμαστε αισιόδοξοι καθώς οι 27 θα λάβουν απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και σε σχέση με την Τραπεζική Ενωση. Το Δεκέμβριο είχαμε υποσχεθεί αποφάσεις και την Παρασκευή ελπίζουμε ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Είναι σημαντικό να λάβουμε αποφάσεις γιατί στέλνουμε ενθαρρυντικά μηνύματα σε διεθνές επίπεδο. Για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης είναι ακόμη νωρίς να λάβουμε αποφάσεις αλλά θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα πιθανότατα για το Σεπτέμβριο», τόνισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα