Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Η ΝΔ προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Menelaos Myrillas

Τις επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ εντείνει η κυβέρνηση με αφορμή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και με στόχο τους πιο συντηρητικούς κεντρώους ψηφοφόρους

Στη στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη το 2019 και το 2023, επιμένει το Μαξίμου και εν όψει των ευρωεκλογών του 2024.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ειδικότερα να κρατήσει και να προσελκύσει στη Νέα Δημοκρατία ακόμη περισσότερους από τους πιο συντηρητικούς κεντρώους ψηφοφόρους, όσους κάποτε ανήκαν στο σημιτικό ΠΑΣΟΚ και όσους έχουν αντί- αριστερές προκαταλήψεις.

Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Για “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” έκανε λόγο χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο δε υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επίσης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας “να ψαρέψει από τα θολά νερά” των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενώ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι ο κ. Ανδρουλάκης «παρέδωσε όλο το χώρο από την κεντροαριστερά μέχρι τη δεξιά στον Μητσοτάκη» και πρόσθεσε πως«υιοθέτησε όλη τη φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της άκρας Αριστεράς σαν να μίλαγε το κόμμα του 2%».

Ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου και ο Ανδρουλάκης

Η κυβέρνηση επικαλείται επίσης ότι στο παρελθόν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Αλλά ναι μεν ο κ. Βενιζέλος επιμένει θεωρώντας ότι δεν είναι αντισυνταγματικό το επίμαχο νομοσχέδιο και πως δεν προσπερνά το άρθρο 16. Από την πλευρά του όμως ο κ. Παπανδρέου διαφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τονίζει ότι πρέπει πρώτα να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Στην ίδια γραμμή με τον κ. Παπανδρέου κινήθηκε ουσιαστικά και ο κ. Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ αλλά μόνο εφόσον αναθεωρηθεί το 16. Και ταυτόχρονα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί εκ του προχείρου και με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

Τα παιχνίδια της ΝΔ

Είναι βέβαια απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση απαιτεί μια άνευ όρων στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα νομοσχέδιο, που όπως και η ίδια τονίζει αποτελεί μία πάγια ιδεολογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι βέβαια προφανές ότι επικεντρώνοντας στη στάση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αποφεύγει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι βρίσκεται απομονωμένη εκ των κέντρο- αριστερών της στο θέμα, καθώς θετικοί στο νομοσχέδιο έχουν δηλώσει μόνο η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Κυρίως όμως η ΝΔ θέλει να απευθυνθεί σε “νοικοκυραίους”, που θεωρούν εαυτόν “μεσαία τάξη” και που ούτως ή άλλως θα έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ΑΕΙ στο εξωτερικό για σπουδές.

Ταυτόχρονα αναμένεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τυχόν αναταραχή που θα φέρει στο ΠΑΣΟΚ ενδεχόμενη διαφοροποίηση βουλευτών από τη γραμμή Ανδρουλάκη. Η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει ήδη εκφράσει πρόθεση να υπερψηφίσει, ενώ και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Επιπλέον η τακτική των επιθέσεων στο ΠΑΣΟΚ και των δηλώσεων περί “πράσινου ΣΥΡΙΖΑ” έχουν και έναν ακόμη στόχο: Η κυβέρνηση θέλει να υποσκάψει κάθε προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εκφραστής συνολικότερα του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα