Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Ιωάννης Σαρμάς Dimitris Kapantais / SOOC

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις επερχόμενες εκλογές ο Ιωάννης Σαρμάς. Στη συνέχεια, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού παρέδωσε τον φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος θα διατελέσει τα καθήκοντά του μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Σαρμάς ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ της θρησκευτικής τελετής προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.






Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς Eurokinissi

Μετά την ορκωμοσία, ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

«Σας εύχομαι καλή δύναμη στα καθήκοντα σας και είμαι πάντα στη διάθεση σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή», υπογράμμισε ο κ. Σαρμάς και συνέχισε: «Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ξέρει καλά ότι είναι εδώ για να οργανώσει τις εκλογές και να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό».

Ακολούθησε η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου, αφότου παρέδωσε στον κ. Σαρμά τον φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.






Ο διάλογος Μητσοτάκη – Σαρμά

«Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα, όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου, καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.

Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και, παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, απευθυνόμενος στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες, αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει τον νόμο μέχρις ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Τα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αν και η τελική επιλογή για την κυβέρνηση ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τα επικρατέστερα ονόματα έχουν ήδη κυκλοφορήσει, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις και αλλαγές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία.

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπειρος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να περάσει στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

  • Εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις, για την εκλογική αναμέτρηση
  • Pollitics – Όλες οι δημοσκοπήσεις σε μία σελίδα με αναλυτικά γραφήματα
  • Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Αναλυτικά τα αποτελέσματα με χάρτη επικράτειας και περιφερειών για τις εθνικές εκλογές 2023
  • Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Ροή Ειδήσεων

    Περισσότερα