Σύνοδος Κορυφής: Η συμφωνία ‘περνά’ πρώτα από τις Βρυξέλλες

Σύνοδος Κορυφής: Η συμφωνία ‘περνά’ πρώτα από τις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρίγα της Λετονίας την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Ευρωκίνηση

Στην 5η Σύνοδο Κορυφής που θα παραστεί ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό της συμφωνίας με τους δανειστές. Μετά το δείπνο των ηγετών Ε.Ε – Λατινικής Αμερικής θα συναντήσει τελικά την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ επιζητώντας μια οριστική πολιτική λύση

Με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να φουντώνουν και τον Νίκο Παππά να συναντά χθες και πάλι τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να ελπίζει στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι αυτό που τόνιζαν είναι πως η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από την άλλη πλευρά να καλύψει την άλλη μισή.

Η διάφορα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις δυο πλευρές, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ανέρχεται στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ και παρά το γεγονός πως δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καμία επίσημη αντίδραση πάνω στην διπλή εναλλακτική πρόταση, η κυβέρνηση ευελπιστεί πως μέσω των επαφών που θα συνεχιστούν μέχρι αργά το βράδυ θα βρεθεί το κατάλληλο πεδίο σύγκλισης.

Η διαφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΦΠΑ, το εργασιακό, το ασφαλιστικό θα ξαναπούν στο τραπέζι με την Αθήνα να επιζητά οπωσδήποτε λύση στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι ο πρωθυπουργός να πείσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο πως η πρότασή της μπορεί να αποτελέσει την βάση της συμφωνίας και βέβαια την επόμενη ημέρα να ανάψει το πράσινο φως για το Eurogroup.

Μετά το «θρίλερ» σχετικά με τα σενάρια αναβολής της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ- Ολάντ και το Μέγαρο Μαξίμου να τα εντάσσει στο ασφυκτικό «πρέσιγνκ» των δανειστών, όλα τα φώτα θα πέσουν αύριο σε μια  ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, που πάντως από την κυβέρνηση δεν έχει ανακοινωθεί.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για το διήμερο είναι γεμάτο, καθώς θα συναντηθεί με ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι πληροφορίες λένε πως την Πέμπτη το βράδυ θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα για να παρευρεθεί στο άνοιγμα της ΕΡΤ, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Στις Βρυξέλλες πέρα από τους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα βρεθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος, γνώστης των θεμάτων Λατινικής Αμερικής.

Το εσωκομματικό πεδίο

22 βουλευτές από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κίνηση έκπληξη έδειξαν τα «δόντια» τους στον πρωθυπουργό ζητώντας ουσιαστικά εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Οι εκτιμήσεις πως το εργασιακό νομοσχέδιο μπορεί να είναι μόνο η αρχή, ανησυχούν το κυβερνητικό επιτελείο που βλέπουν στο εσωτερικό του κόμματος να «βράζει».

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στην από κοινού συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθησυχάσει τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη του κόμματος στο κυβερνητικό έργο, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά τον ενδεχόμενο των εκλογών.

Η λαϊκή ετυμηγορία, ως μια διέξοδος, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείστηκε από την στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, τα οποία παρέμειναν στην γραμμή που είχαν διατυπώσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος: «Στήριξη της κυβέρνησης, όμως το ενδεχόμενο της ρήξης πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι»

Ενδεικτικό της «αγωνίας» σε σχέση με την πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές είναι αυτό που τόνιζε στέλεχος της αριστερής πτέρυγας πως «τις 47 σελίδες δεν τις αποδεχόμαστε, αν όμως είναι η γραμμή “Μαζινό” πάνω στην οποία θα μπορούσε να γίνει μια βάση διαπραγμάτευσης θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια βήματα πίσω. Βασική προϋπόθεση να υπάρχει ξεκάθαρη λύση στο θέμα του χρέους».

Ενδεικτικό της πίεσης που άσκησε για άλλη μια φορά η μειοψηφία είναι το γεγονός πως ζήτησαν να πραγματοποιηθεί εκ νέου Κεντρική Επιτροπή, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα