Ιερός πόλεμος για τα Φώτα – Κίνηση καλής θέλησης από Ιερώνυμο

Ιερός πόλεμος για τα Φώτα – Κίνηση καλής θέλησης από Ιερώνυμο
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Σε σύγκρουση κυβέρνησης- Εκκλησίας οδηγεί η απόφαση για νέα μέτρα κατά του κορονοϊού τα Θεοφάνια. Ο Αρχιεπίσκοπος διαμηνύει ότι θα τελέσει ο ίδιος τον αγιασμό των υδάτων. Με Ιερώνυμο η ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Η Εκκλησία βγαίνει “στο αντάρτικο” για τα Φώτα, η κυβέρνηση επιστρέφει στην Ιερά Σύνοδο το μπαλάκι, διαμηνύοντας ότι ο νόμος για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επρόκειτο να ορκίσει σήμερα τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρχικά οι πληροφορίες απο την Αρχιεπισκοπή έλεγαν ότι θα τελέσει ο Ιερώνυμος την ορκομωσία. Στη συνέχεια ανέφεραν όμως ότι δεν θα παραστεί, για να στείλει ένα μήνυμα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν αρχικά ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα όρκιζε το πρώτο “γκρουπ” υπουργών, παρότι το πρωτόκολλο προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία του μόνο σε ορκομωσία πρωθυπουργού. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας δήλωνε στη συνέχεια στο ΣΚΑΙ ότι ο Ιερώνυμος θα παραστεί στην ορκομωσία ως κίνηση καλής θέλησης. Και προφανώς το παρσκήνιο από χθες είναι πλούσιο.

Μένει να φανεί εάν θα υπάρξει και μία επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών με την αφορμή της ορκομωσίας ή εάν κυβέρνηση και Εκκλησία θα οδηγηθουν σε ευθεία ρήξη. Και αυτό καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος χθες διαμήνυσε ότι θα ανοίξει τις εκκλησίες στους πιστούς για τον αγιασμό των υδάτων, αψηφώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις και με αποτέλεσμα η Εκκλησία της Ελλάδος να γίνει αρνητικό θέμα σε διεθνη ΜΜΕ. Η Εκκλησία μάλιστα απειλεί να κλιμακώσει και με προσφυγή στο ΣτΕ, εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο (πρώην πλέον) κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει την επιστροφή σε σκληρό lockdown για μία εβδομάδα και είχε προαναγγείλει ότι: “Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους”.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των “σκληρών” της Ιεραρχίας αλλά και της Αρχιεπισκοπής, διότι όπως λένε από την Εκκλησια δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση από το Μαξίμου, κάτι που διαψεύδουν όμως κυβερνητικά στελέχη.

Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια από την πλευρά του ενοχλήθηκε σφόδρα από το εκκλησιαστικό “αντάρτικο”, όπως φαίνεται από την ασυνήθιστα σκληρή για δεξιά κυβέρνηση ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, δεδομένου ότι όλο αυτό το διάστημα είχε κινηθεί συναινετικά και στην πραγματικότητα είχε αποδεχθεί όλα τα αιτήματα της Ιεραρχίας.

Μέλη της επιτροπής εκφράζουν μάλιστα το φόβο ότι εάν εορτασθούν τα Θεοφάνεια κανονικά, η Αθήνα θα γίνει Θεσσαλονίκη, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων όπως συνέβη μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη συμπρωτεύουσα.

Τίθεται το ερώτημα εάν η ΕΛΑΣ θα παρέμβει στην περίπτωση που ιερείς πραγματοποιήσουν αγιασμό υδάτων παρουσία πιστών. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε τελικά να τελέσει συμβολικό αγιασμό σε τοποθεσία που δεν θα ανακοινωθεί προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός.

Το Μαξίμου βεβαίως, παρά το σκληρό ύφος και την αναφορά σε τήρηση του νόμου από όλους, έδωσε στην Εκκλησία και ένα “τυράκι”, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές τις ημέρες αυτές για ατομική λατρεία. Δηλαδή ώστε οι πιστοί να ανάψουν ένα κεράκι και -κυρίως- να αφήσουν τον οβολό τους στο παγκάρι…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα