Ηλιόπουλος: Αστυνομία στα πανεπιστήμια υπάρχει μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν

Ηλιόπουλος: Αστυνομία στα πανεπιστήμια υπάρχει μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν
glomex

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για πανδημία και οικονομία.

«Με την παρέμβασή της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κυβέρνηση μειώνει τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια, δημιουργώντας έτσι πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «η βάση εισαγωγής που προβλέπει το νομοσχέδιο για την παιδεία, δεν είναι μέτρο διασφάλισης της ποιότητας των σπουδών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά μέτρο αποκλεισμού». «Τα παιδιά που αποκλείονται από το πανεπιστήμιο μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο -στον βαθμό που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν- και να πάρουν ένα δίπλωμα, το οποίο στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως ισότιμο με το πτυχίο του πανεπιστημίου».

Για τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «τα υπαρκτά προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο χρειάζεται να επιλυθούν με τρόπο, ο οποίος θα είναι συμβατός με το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση αντίκεται και στα δύο αυτά». «Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Υπάρχει στην Τουρκία του Ερντογάν», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με αυτά «διαφωνούν οι πρυτάνεις, ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων». Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει πανεπιστημιακή φύλαξη, με Σώμα που θα λογοδοτεί στις πρυτανικές Αρχές, κάτι που περνά μέσα από την οικονομική ενίσχυση του πανεπιστημίου». «Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2013, δρομολογούσε την απόλυση των φυλάκων των πανεπιστημίων», σχολίασε.

Όσον αφορά την πανδημία, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα στο εμβόλιο, χωρίς παράλληλα να προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας». «Η δήλωση του προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται κυρίως τις ώρες της ημέρας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους, διαλύει το αφήγημα που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν τη μετάδοση του ιού με τα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς», υπογράμμισε σημιώνοντας την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών καθώς το σύστημα υγείας, αυτήν τη στιγμή, έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μονοθεματικό.

Ως προς την οικονομία, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 και η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή σχήματος ρύθμισης του μεγάλου ιδιωτικού χρέους -περί τα 9 δισ.- που συσσωρεύθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη, από το κράτος, των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους. «Αν η κυβέρνηση δεν δώσει τώρα χρήματα για να αντιμετωπίσει την ύφεση, αυτήν την επιλογή θα την πληρώσει πολύ ακριβά, τα λουκέτα και η ανεργία θα αυξηθούν κατακόρυφα», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα