Ιούλιος αποφάσεων

Ιούλιος αποφάσεων
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να καθοριστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την μετά μνημόνιο εποχή. Σχεδιασμός που περιλαμβάνει και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Μήνας καίριων αποφάσεων αναδεικνύεται για το Μαξίμου ο Ιούλιος καθώς ο πρωθυπουργός θα κληθεί να επιλέξει τα πρώτα εμβληματικά μέτρα της κυβέρνησής μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, να προσδιορίσει το περιεχόμενο των εξαγγελιών του στην ΔΕΘ, να ανακοινώσει τις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση και συγχρόνως να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σ’ έναν μεγάλο ριζικό ανασχηματισμό.

Πάντως η εβδομάδα ξεκινάει με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι.

Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις για κυβερνητικές αλλαγές ακόμη και εντός Ιουλίου ούτως ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί έως την φετινή ΔΕΘ και να πλαισιώσει τον πρωθυπουργό στην οικογενειακή φωτογραφία της διοργάνωσης, της πρώτης μετά την εποχή των μνημονίων. Στον αντίποδα έχει δεχθεί προτάσεις για κυβερνητική αναδόμηση περί τα τέλη Αυγούστου αλλά και εισηγήσεις για ανασχηματισμό μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην τελική ευθεία για την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Είναι πάντως κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει σημαντική ανανέωση της κυβέρνησής του με ένταξη και προσώπων που βρίσκονται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ανακοίνωση της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού -μέτρο που θα ανανεωθεί και το 2019-η κυβέρνηση εξετάζει τις επόμενες διορθωτικές της κινήσεις. Όπως είπε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα “θα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων” διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του δεν θα κάνει παρεμβάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους γιατί “κάτι τέτοιο θα ήταν ανοησία και αυτοκτονία μαζί”.

Ήδη έχουν διακινηθεί σενάρια για επαναφορά της “13ης σύνταξης” κάτι που εάν συμβεί θα λειτουργήσει υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από την περικοπή των συντάξεων που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από 1/1/19. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να ονομαστεί 13η σύνταξη η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος στο τμήμα που αναλογεί στους συνταξιούχους, καθώς όπως έγραψε τοnews247.gr φέτος θα διανεμηθούν από τις υπεραποδόσεις περισσότερα από 2 δις ευρώ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος  Παππάς έκανε  λόγο για  συζητήσεις  που αφορούν την εφάπαξ  καταβολή μερίσματος εν είδει 13ης συνταξης Όμως και γίνονται συζητήσεις και για μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις, πιθανότητα που με τον τρόπο του άφησε ανοιχτή ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΘ το οικονομικό επιτελείο εισηγείται στον πρωθυπουργό μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ανακοινώσεις σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις.

Το Μαξίμου ρίχνει βάρος στην κοινωνική του ατζέντα υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου περί αποχώρησης από την κυβέρνηση εφόσον η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ φθάσει προς κύρωση στην Βουλή. Άλλωστε αποχώρηση δεν σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα