ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς της με στρατηγικούς εταίρους στη Μεσόγειο

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς της με στρατηγικούς εταίρους στη Μεσόγειο
Υπουργείο Εξωτερικών ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Η Ελλάδα στοχεύει στην σταθερότητα, αλλά και στην ανάπτυξη καλών σχέσεων με τους γείτονές της, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα εργάζεται για την «ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη στήριξη των χωρών, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους μακριά από την επιρροή ξένων δυνάμεων και ακραίων στοιχείων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, εντάσσεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-ΙσραήλΚύπρου που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα στις 22 Αυγούστου, αλλά και οι διμερείς επαφές του κ. υπουργού με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Υπενθύμισε μάλιστα πως η εν λόγω επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν η τρίτη στο διάστημα τριών μηνών.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό στην Αθήνα, ενώ την επομένη επισκέφθηκε την Τύνιδα.

Στο σύνολο των συνομιλητών του τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη πως η Ελλάδα έχει δωρίσει εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλβανία και τη Ρουάντα, ενώ προσέθεσε πως έπονται και άλλες χώρες.

Αναφορικά με τις διαφαινόμενες προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας, εφόσον σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ορισμένες αξίες και αρχές.

Τόνισε ακόμη τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αίγυπτο και σημείωσε πως ο διάλογος είναι ανοιχτός και ειλικρινής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επικεφαλής παραμένει ο πρέσβης ο Παύλος Αποστολίδης, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διερευνητικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Τέλος, ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν επεσήμανε πως ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών, αυτός ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Όσον αφορά τους Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σημείωσε δε πως είμαστε ακόμη σε επαφή μαζί τους και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με στρατηγικούς εταίρους στη Μεσόγειο

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ όπως επισήμανε, το θέμα της προώθησης της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, και ευελπιστούμε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», υπογράμμισε.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς και πυρετωδώς, από κοινού με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η προηγούμενη Προεδρία Πορτογαλία και η νυν Προεδρία Σλοβενία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Στα Σκόπια, επίσης, εξετάσθηκαν σε βάθος το σύνολο των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης τους, σημείωσε και ανέφερε πως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, ότι η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Μολδαβία από το 2014, τονίστηκε τόσο η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών, αλλά παράλληλα υπογραμμίστηκε η ενεργός στήριξη της Ελλάδας στην ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την ΕΕ.

Στη Νέα Υόρκη από τη Δευτέρα ο Ν. Δένδιας για τη ΓΣ του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα των διμερών επαφών είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, επισήμανε, όμως ενδεικτικά αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του, με χρονολογική σειρά, των: Γκάμπια, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Αλγερία, Κιργιζία, Παναμά, Αρμενίας, Αιγύπτου και Γκάνας, καθώς και με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως δεν έχει υπάρξει αίτημα και δεν προβλέπεται συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Ακόμη, τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας αναμένεται να συμμετάσχει σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα χαιρετίσει διαδικτυακά την εκδήλωση για την παρουσίαση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα απευθύνει ομιλία ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής θα παρουσιάσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ενώ θα ακολουθήσει χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η περαιτέρω προώθηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, αλλά και η ευρύτερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την Τετάρτη, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 10η υπουργική συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ρουμανίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και στη συνέχεια με τον πρέσβη των ΗΑΕ Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλ Μαζρούι. Σήμερα το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης της υπηρεσίας διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του ΥΠΕΞ, η οποία διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την Παρασκευή θα δεχθεί στο ΥΠΕΞ τους πρέσβεις των χωρών της ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες). Ενδέχεται ακόμη να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής των MED-9, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της χώρας του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Πολωνία, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με την γενική γραμματέα του Regional Cooperation Council. Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιαδης Βαρβιτσιώτης νωρίτερα σήμερα μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στα πλαίσια της ΔΕΘ, σε συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Αργότερα σήμερα θα διεξαχθεί, υπό τον ΑΝΥΠΕΞ, ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με τίτλο «Τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετέχουν στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED και θα παρίσταται στις διμερείς συναντήσεις τού πρωθυπουργού.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και την επομένη θα έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Τέλος, ο υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης πρόκειται να μεταβεί στο Μεξικό μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό, στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 200 ετών από την αναγνώριση ανεξαρτησίας του Μεξικού. Κατά την παραμονή του, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της εκεί ομογένειας και της Εκκλησίας.

Αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από την έναρξη της πανδημίας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιείται από εδώ και στο εξής κάθε δύο εβδομάδες, την Τετάρτη στις 13.00, πλην απροόπτου ή ανειλημμένων υποχρεώσεων λόγω του προγράμματος του υπουργού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα